Matthieu van Eysden

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamMatthieu van Eysden
Geboren26 april 1896
Amersfoort
Overleden8 november 1970
Haarlem
BeroepActeur, Cabaretier

Biografie

Mattheus Marinus van Eijsden (Matthieu) (Amersfoort, 26 april 1896 - Haarlem, 8 november 1970) was een Nederlands Acteur. Geboren: Eysden, Matthieu Marinus van

Matthieu van Eysden moest van zijn ouders na de HBS een officiersopleiding volgen in Kampen. Hij werd sergeant en diende in 1914-18. Hij werd lid van een dilettantenvereniging en verdiende zijn brood in de autohandel tot hij in 1920 door Heijermans als figurant werd aangesteld bij diens "Tooneelvereeniging". Hij ging op tournee met een gezelschap o.l.v. Dirk Janse en kreeg in dat zelfde jaar een engagement bij Sluyters en Bouber. Tot de tweede wereldoorlog speelde hij in hoofdzaak revue, musical en operette (in 1939/41 met een eigen gezelschap: De Operettespelers), regisseerde hij bij het Gezelschap du Mée, maar was hij ook te zien als cabaretier en als acteur in een groot aantal Nederlandse speelfilms. De laatste vijfentwintig jaar stond hij op de planken in vele luchtige toneelstukken. Hij was tevens hoorspelacteur en werkte tot aan zijn dood mee aan televisieprodukties. Hij is gehuwd geweest met de revue- en operettester Mary van den Berg.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Matthieu van Eysden

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners