Marie van Westerhoven

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Levensloop

Van Westerhoven werd geboren als dochter van Christine Stoetz en meneer Van Westerhoven. Ze stamde af uit een familie vol toneelspelers. Haar overgrootvader was acteur T.J. Majofski en haar oudtante was Koosje Naret Koning. Ze begon haar carrière in het theater in 1874. In deze periode ontmoette ze Louis H. Chrispijn, een acteur met wie ze trouwde op 26 augustus 1875. In haar vroegere jaren was ze voornamelijk te zien in de vaudeville. In 1884 speelde ze de heldin in De Dochter van den Admiraal. Ze groeide al snel uit tot een invloedrijk actrice en nam dan ook regelmatig zelf de regie in handen. Dit was ook het geval bij de komedie De Bruiloft van Kloris en Roosje, een blijspel uit 1895 die ze zowel regisseerde als erin acteerde. In deze zelfde periode was ze ook de regisseur van het toneelstuk De gevolgen van een leugen.

Van Westerhoven speelde vaak in meer dan één toneelstuk tegelijk. Zo had ze in 1897 de regie in de drama Onder Valsche Vlag en werkte tegelijkertijd aan het toneelstuk Marget de Bloemenverkoopster. Ze stond bekend als een pittige en rake actrice, die soms ondeugend, maar altijd zuiver in haar gènre was. De pers gaf niet alleen lof voor haar acteerspel, maar ook voor haar werk als regisseur. Ze werd dan ook geprezen voor haar werk bij het toneelstuk De Twee Weszen uit 1896. In 1924 werd haar 50-jubileum groots gevierd. Ze was toen te zien in het toneelstuk De Dertig Zilverlingen en ging vervolgens op tournee. Een jaar later speelde ze een bijrol in de stomme film Oranje Hein (1925).

Van Westerhoven speelde ook in verschillende revues. In 1926 was ze in het Grand Theatre te Amsterdam te zien in de revue De Speeldoos. Aan het begin van de jaren '30 was ze verbonden aan het Vlaams Kultuurgenootschap en speelde in 1932 in De medaljes van een oude vrouw. Zelfs op haar 75e verjaardag was ze op het podium te zien in een opvoering van het toneelstuk. Twee jaar later was ze te zien in Arnhem in het stuk Nova Zembla. Hierna vervulde ze van 1934 tot en met 1937 bijrollen in enkele geluidsfilms. Ze overleed in 1946 op 88-jarige leeftijd.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners