Maria Sylvaine

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Titel onbekend 214014.jpg

Maria Sylvaine. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.
NaamMaria Sylvaine
Volledige naamMargaretha Molkenboer
PseudoniemMarguérite Coton, Marguérite Golon
Geboren1924
Overleden2018
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet, Indiase dans

Biografie

Maria Sylvaine is een Nederlandse danseres en een bijzondere podiumkunstenaar die behalve als balletdanseres onder de namen Marguerite Coton, Marguérite Golon en Maria Sylvaine, ook klassiek Indiase dansen vertolkte onder de naam Sita Devi.

Zij danste van 1947 t/m 1949 als soliste bij het Ballet van de Nederlandse Opera en opnieuw vanaf 1951. Aansluitend ging zij in 1960 mee naar het Amsterdams Ballet en danste vervolgens als soliste bij Het Nationale Ballet tot en met 1965. Zij vertolkte gedurende haar loopbaan vele grote rollen, werkte met alle belangrijke choreografen uit die tijd die nieuw balletten voor haar creëerden. In de voorstellingen van de Nederlandse Opera vervulde zij diverse solistische bewegingsrollen.

Als Marguerite Coton was zij ook te zien in andere podiumdisciplines zoals in een vroege show van Toon Hermans

Na haar afscheid van het toneel werkte zij nog vele jaren als docent o.a. bij het Amsterdams Balletlyceum en later de Academie voor Kleinkunst, beiden o.l.v Johan Verdoner.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase en idem de voorstellingen onder de naam Marguerite Coton en Margaretha Molkenboer

Foto

Caprichos 191702.jpg Het zwanenmeer Akte II 95443.jpg

Links: Ronald Snijders en Maria Sylvaine in Caprichos, Het Nationale Ballet 1961. Foto: Particam Pictures/MAI. Rechts: Maria Sylvaine, Martin Scheepers in Het Zwanenmeer (akte II), Ballet van de Nederlandse Opera. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

De bronzen venus 192139.jpg De bronzen venus 199810.jpg

Links: v.l.n.r.Panchita de Peri, Maria Sylvaine, Chris Torenbosch in De bronzen Venus, Amsterdams Ballet 1960. Rechts: v.l.n.r. Panchita de Peri, Chris Torenbosch en Maria Sylvaine in idem. Foto's : Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners