Marcel Osterop

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamMarcel Osterop
BeroepActeur, Toneelschrijver

Biografie

Marcel Osterop (1979, Eindhoven) studeert in 2004 af aan de Toneelschool Amsterdam, waarna hij werkt voor onder andere Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Oostpool en Het Zuidelijk Toneel. In 2007 debuteert hij als toneelschrijver met Een soort van mooi. Inmiddels bestaat zijn oeuvre uit meer dan 10 stukken. Hij richt samen met actrice Constance Kruis Toneelgroep Cargo op(2009-2012), het dochtergezelschap van Het Zuidelijk Toneel. Marcel schrijft en regisseert voor Cargo diverse teksten. Als maker c.q. acteur werkt hij het liefst op een collectieve manier samen met verwante makers. De rol van muziek in zijn theater is vaak groot, niet in het minst vanwege zijn eigen muzikale, haast performanceachtige manier van acteren. Een goed voorbeeld hiervan is de muziektheatervoorstelling Meneer van Ooyen over het leven van een drugsverslaafde veelpleger. Met ingang van 2013 is Marcel theatermaker bij Het Zuidelijk Toneel en lid van de artistieke raad van het gezelschap en is als artist-in-residence verbonden aan Parktheater Eindhoven en de stad Eindhoven.

Marcels’ toneelteksten lijken uit schijnbaar simpele spreektaal te bestaan, maar het gaat hem vooral om de diepere gevoelens die zich achter die taal schuilhouden. Door kleine menselijke verhalen te vertellen, wil hij de tijdsgeest schetsen. Maar kleine verhalen mogen voor hem nooit alleen klein blijven. Balancerend tussen de humor en de tragiek vechten de personages zich een weg door hun woorden. In de aankomende jaren blijft Marcel schrijven, spelen en maken, met hierin bijzondere aandacht voor de bezoekers van het Parktheater. Marcel zal zichzelf en zijn werk in uiteenlopende vormen aan u presenteren: lezingen, dialoogboxen in de foyer, een column wellicht en natuurlijk theatervoorstellingen.

Theater/Dans

Zie Voorstellingen van acteur Marcel Osterop

Zie Voorstellingen van auteur Marcel Osterop

Zie Voorstellingen van regisseur Marcel Osterop

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners