Magda Janssens

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kinderen zijn kinderen 152872.jpg

Magda Janssens in Kinderen zijn kinderen, Toneelgroep Comedia, 1951. Foto: Frits Lemaire/MAI.
NaamMagda Janssens
Volledige naamMagdalena Christina Janssens
Geboren18 april 1884
Antwerpen
Overleden14 april 1973
Amsterdam
BeroepActrice
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Biografie

Magda Janssens was van oorsprong een Belgische actrice en voordrachtskunstenares. Zij maakte haar debuut in 1901 in Antwerpen met de titelrol in Roosje van de veldwachter. Van 1905-1914 werkte ze bij de Vlaamsche Schouwburg in Antwerpen.

Bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog in 1914 vluchtte zij naar Nederland en speelde hier voor het eerst de titelrol in Fientje Beulemans van Fonson en Wicheler en bij het gezelschap Flora. Van 1915-1920 speelde ze bij Het Tooneel (Willem Royaards), van 1920-1924 bij het gezelschap van ( Royaards), van 1925-1927 bij het Vereenigd Tooneel ( Verkade en Verbeek), van 1928-1930 bij Het Nieuwe Nederlandsch Tooneel (Saalborn) en in 1930 bij de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.), Het Nederlandsch Tooneel (Cor van der Lugt Melsert), daarnij bij Het Masker onder leiding van Arnoldi, van 1949-1952 bij Comedia (Cor Hermus), van 1952-1955 bij Het Rotterdams Toneel, van 1955-1956 bij de Nieuwe Comedia, in 1956 bij het Nieuw Nederlands Toneelgezelschap, van 1957-1960 bij de Nederlandse Comedie, van 1960-1968 bij Ensemble en tenslotte van 1968-1973 bij Zuidelijk Toneel Globe.

Voornaamste rollen die zij speelde: Mirandolina in De herbergierster van Goldoni, titelrol in Madame Sans-Gene van Sardou, Badeloch in Gijsbrecht van Aemstel van Vondel, titelrol in Elektra van Sophocles, Viola in Driekoningenavond van Shakespeare, Germaine Lescalier in Zesde Etage van Gehri en Mevrouw Chasseglin in De waaierpatience van Troyat.

Affiche 50-jarig jubileum met Kinderen zijn kinderen, 1951.
Zij vierde haar: 25-jarig jubileum op 5 februari 1926 in Levend begraven; 50-jarig jubileum op 21 oktober 1951 met Kinderen zijn kinderen; en haar 60-jarig jubileum op 21 oktober 1961 in Een vrije dag.

Magda Janssens was Officier in de Orde van Oranje Nassau. Verder werd zij onderscheiden met de Pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice, Leopold's Orde, Orde van Kroon van België en De penning van verdienste van de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties. (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

Van 1926 tot 1931 was zij lerares aan de toneelschool; incidenteel deed zij een regie.

In Zaandam is een straat naar Magda Janssens genoemd, en in Leiden een pad.

Magda Janssens en Willem Royaards in Madame-Sans-Gêne, K.V.H.N.T. 1922. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Magda Janssens en Shireen Strooker in Een vrije dag, Ensemble 1961. Foto: Particam Pictures/MAI.

Theater/Dans

Voor een chronologisch overzicht van alle premièrevoorstellingen van Magda Janssens, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie: Alle voorstellingen van Magda Janssens

Magda Janssens Hoedenspeld

Doorgeefprijs voor acteurs/actrices, die een bijzondere bijdrage leveren aan het (solo)toneel.

Filmografie

Onderstaande lijst is onvolledig.

  • De Witte (film) (1934) - Moeder
  • Ratten in de val (1959)
  • John Ferguson (1960) - Boerin Sarah Ferguson
  • Fanfarella (1962) - Signorina Orsola
  • Mik & Mak (1962) - Oma Tingeling (15 afleveringen)
  • De brief van Fortunata (1964) - Fortunata Gutierrez
  • Mens durf te leven (1965) - Spreekster (1 aflevering)
  • Memorandum van een dokter (1965) - Tachtigjarige moeder (2 afleveringen)
  • Jij en ikke (1965) - Mevrouw De Douairiere
  • Nocturne (1965) - Breg
  • Lijmen (televisieserie) (1970) - Mevrouw Lauwereyssen (onbekend aantal afleveringen)
  • Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? (1972) - Slik de heks (1 aflevering)
  • Swiebertje (1973-1974) (onbekend aantal afleveringen)

Overig

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich vele theaterkostuums, gedragen door Magda Janssens. Voorts bevindt zich daar ook haar archief.

Externe links

Bronnen


  1. Persbericht 10 februari 2014 in de Gelderlander over de overdracht van de Magda Janssens Hoedenspeld
  2. Speech van Nel Kars bij de overdracht van de Magda Janssens Hoedenspeld aan Gerda Havertong en de geschiedenis van deze doorgeefprijs

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners