Maarten Oostwoud Wijdenes

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Maarten Oostwoud Wijdenes studeerde in Leiden Nederlands en Indisch recht en vertrok in 1924 naar voormalig Nederlands Indië waar hij carrière maakte in de rechterlijke macht. In de oorlog tegen Japan belandde hij 3,5 jaar in krijgsgevangenschap. Hij keerde in 1946 naar Nederland terug en ging in 1947 met vervroegd pensioen. Daarna is hij begonnen met het maken van zijn papierentheater.

Hij bouwde zijn papierentheater van 1949 tot 1952. Het theater bestond uit een hangsysteem waarin verschillende decors en coulissen konden worden geplaatst en vervangen. Voor elk spel ontwierp hij zelf de coulissen en decors met deels beweegbare figuren, compleet met licht- en geluidseffecten. Bij de voorstellingen had hij hulp van twee assistenten. Ook de verhalen werden door hemzelf geschreven en werden veelal ontleend aan de Griekse tragedies. Aanvankelijk gaf hij alleen voorstellingen voor kinderen, maar later voor volwassenen in besloten kring.

Overig

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich neer dan 60 beweegbare decors voor het spel "Uit het leven van Enrico" van Maarten Oostwoud Wijdenes. (afkomstig uit de Stichting Poppenspelcollecties te Rotterdam).

Bronnen

  • Productiedatabase
  • J.J. Bollebakker, G.J.M. Sonnemans, I. Vink, "Theater uit handen. Nederlands poppen- en schimmentheater na 1900. Een collectie", Dordrecht 1992.

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners