Lucas Hoving

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Titel niet bekend 92952.jpg

Lucas Hoving en Lavina Nielsen, z.j. Fotograaf onbekend.

Lucas Hoving (1912-2000) was een Nederlands-Amerikaanse danser, choreograaf en pedagoog. Hij overleed op 5 januari 2000 overleed in zijn woonplaats San Francisco.

Biografie

Hoving werd in 1912 geboren als Lou Hovinga en begon zijn loopbaan als danser in revues en in het variété. Hij vervolgde zijn carrière bij het gezelschap van Florrie Rodrigo in Amsterdam. In 1938 vertrok de hoekig bewegende, markante danser naar Engeland, waar hij tot 1941 verbonden was aan het gezelschap van Kurt Jooss. Daarna vertrok hij naar New York en danste hij bij Martha Graham en José Limon tot hij in 1961 ook zijn eigen gezelschap oprichtte, dat in Nederland heeft opgetreden in 1964 onder de naam Dansgroep Lucas Hoving.

De Verenigde Staten werden Hovings tweede vaderland. Hij danste, acteerde, regisseerde, choreografeerde en bleef tot op hoge leeftijd lesgeven. Bijna elk jaar was Hoving voor korte tijd terug in Nederland en choreografeerde hij voor het Ballet der Lage Landen, het Scapino Ballet en het Rotterdams Danscentrum. Van 1971 tot 1978 was Hoving directeur van de Rotterdamse Dansacademie en werd hij de inspirerende leermeester van een nieuwe generatie dansmakers waar Hans Tuerlings en Bianca van Dillen toe behoren. Lucas Hoving werd 88 jaar.

Zie ook [wikipedia in het Engels

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Film

Meredith Monk's film, Book Of Days (1988).

Trivia

Lucas Hoving was getrouwd met Lavina Nielsen, een danseres uit de groep van José Limon

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners