Louis Morrisson

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NAAM: Louis Morrisson
GEBOREN: Antwerpen, 1888
OVERLEDEN: Antwerpen, 1934
LAND: België

Louis Morrisson (1888 – 1934, Antwerpen), geboren Ludovicus Moyson, was een populaire Vlaamse operazanger.

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-50xx90447.0004a&b=400

Louis Morrisson (rechts) in De vogelkoopman. De Operettezangers, 1932. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.

Biografie

Na een studie aan het conservatorium te Mechelen besloot Louis Morrisson in 1907 tot een loopbaan als tenorzanger in de opera. Hij werd al snel ontdekt door Désiré Pauwels, een bekende Belgische tenor die op dat moment tevens directeur van het Rembrandt Theater was. Op 1 oktober 1909 debuteerde Morrisson aldaar in Verdi’s Il Trovatore in de rol van Manrico. Later zong hij hier ondermeer in La Traviata (Verdi) en Carmen (Bizet).

In 1913 en 1914 had Morrisson een engagement bij de Koninklijke Vlaamse Opera te Antwerpen, waar hij voor de eerste maal ook opera’s in de Nederlandse taal zong. In 1920 vertolkte Morrisson bij het Parijse Théatre Gaité Lyrique de rol van Eléazar in La Juive van Halévy. Deze rol zou hem het meeste succes opleveren. La Juive werd meer dan 1200 keer opgevoerd. Hiernaast vertolkte hij vele grote rollen bij de Parijse Grand Opéra en de Opéra-Comique. Zijn populariteit reikte tot over de landsgrenzen en hij toerde door verschillende Europese landen met opera’s als La Juive, Pagliacci en Cavalleria Rusticana.

Ondanks zijn succes in het buitenland keerde Morrisson nog vaak terug naar Nederland en België, waar hij naast zijn grote succesrollen ook bewerkingen van Franse en Weense operettes zong. In 1918 sloot hij een contract af bij de platenmaatschappij Homocord Cie, waar hij vooral Nederlandstalige platen opnam. Morrisson werd door het Nederlandse en Vlaamse publiek op handen gedragen. Hij beschikte volgens recensies naast een fenomenale stem ook over een groot acteertalent. Met dat talent wist hij emoties op een zeer natuurgetrouwe en krachtige manier over te brengen. Het was niet ongewoon dat deze ‘heldentenor’ op eenzelfde avond een bepaalde aria meerdere malen ten gehore moest brengen vanwege het enthousiasme van de toeschouwers.

Naast zijn carrière als operazanger componeerde Morrisson onder het pseudoniem ´Somoye´. Ook van deze werken zijn plaatopnames bewaard gebleven.

Bronnen

  • Frans Morrisson, Pierre van Weghe, ‘Louis Morrisson’, in De Weergever, jaargang 6, nr. 1 en 2 (1984).
  • Website 401Dutchdivas

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners