Louis Bouwmeester: Video

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Louis Bouwmeester als Herodes. Foto: Frits Geveke. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Louis Bouwmeester:


Video

Louis Bouwmeester werkte gedurende zijn lange toneelcarrière ook mee aan een tiental Nederlandse films en één Britse filmproductie. Vier van deze films zijn (gedeeltelijk) bewaard gebleven en bevinden zich in de collectie van het Nederlands Filmmuseum. Van deze films treft u een fragment aan op de site.

Heel bijzonder is het filmpje dat het Pathé Journaal in februari 1925, twee maanden voor het overlijden van Bouwmeester, bij hem thuis maakte. Dit filmpje, waarin ook zijn kinderen te zien zijn, kunt u in zijn geheel bekijken. Ook kunt u een fragment zien uit een ander journaalfilmpje waarin Bouwmeester 'zijn' Shylock speelt, in het Rembrandttheater in Amsterdam.

Het geluid deed pas aan het eind van de jaren twintig zijn intrede in de film. Alle films waaraan Louis Bouwmeester zijn medewerking verleende, zijn van vóór die tijd. Vandaar ook dat alle fragmenten die u hier kunt bekijken zonder geluid zijn.

Alle fragmenten zijn afkomstig uit de collectie van het EYE Film Instituut Nederland.

De Greep (1909)

In De Greep is Louis Bouwmeester Jean-Marie Hardouin, een man op leeftijd die voor hij door een verlamming getroffen werd, berucht was om zijn 'ijzeren greep'. Na zijn verlamming kan hij niet meer spreken en brengt hij zijn dagen door in een stoel, in het huis van zijn zoon Hippolyte en schoondochter Rose. Zij bedriegt haar echtgenoot en tergt haar schoonvader. Wanneer door Rose's schuld Hippolyte sterft, raapt Hardouin al zijn krachten bijeen, staat op en wurgt Rose. Deze laatste scène is in dit fragment te zien.

Duur fragment: 1 minuut 31 seconden (N.B. Zonder geluid)

Bron beeldmateriaal: EYE Film Instituut Nederland.

Het vervloekte Geld (1912)

In Het vervloekte Geld speelt Louis Bouwmeester de alcoholist Verhoff die een vissersboot in brand steekt om op die manier een gedeelte van het geld op te strijken dat de eigenaar van de boot van de verzekering krijgt. Aan boord bevindt zich echter de jonge visser Tijen, die bij de brand omkomt. In een roes van alcohol wordt Verhoff geplaagd door schuldgevoelens en draait uiteindelijk helemaal door. In dit fragment is te zien hoe de vissersboot in rook opgaat en Verhoff zelf ontsnapt.

Duur fragment: 1 minuut 55 seconden (N.B. Zonder geluid)

Bron beeldmateriaal: EYE Film Instituut Nederland.

Pro Domo (1918)

Pro Domo met Louis Bouwmeester en Jan Grader (1918). Het fragment start met de begintitels van de film Pro Domo, waarna alle hoofdrolspelers worden geïntroduceerd. Louis Bouwmeester speelt samen met zijn zus Theo Mann-Bouwmeester de ouders van twee ontaarde kinderen. Voor de dochter, gespeeld door Lily Bouwmeester (nichtje van Louis en Theo), is er nog hoop, voor de zoon niet meer. Wanneer de zoon zijn vader, Graaf de Grancé, tot het uiterste tergt, schiet deze zijn zoon dood. In dit fragment is de beginscène van de film te zien waarin de graaf zijn dronken zoon op een feest tekeer ziet gaan.

Duur fragment: 2 minuten 24 seconden (N.B. Zonder geluid)

Bron beeldmateriaal: EYE Film Instituut Nederland.

Shylock (1920)

In dit fragment, opgenomen in het Rembrandt Theater in Amsterdam in 1920, is Louis Bouwmeester te zien wanneer hij 'zijn' Shylock uit De Koopman van Venetië speelt. Ook zijn zoon Raphaël is even te zien. Na zijn kostuum uit te hebben gedaan, komt Bouwmeester terug op het toneel om het applaus in ontvangst te nemen en is het publiek in de zaal te zien.

Duur fragment: 1 minuut 50 seconden (N.B. Zonder geluid)

Bron beeldmateriaal: EYE Film Instituut Nederland.

Cirque Hollandais (1924)

In Cirque Hollandais speelt Louis Bouwmeester de dubbelrol van de broers Hendrik en Willem van Dalen. Hendrik is de directeur van een circus, Willem is boer. Het circus verkeert in financiële nood en Hendrik hoopt dat zijn broer hem kan helpen. Dit is niet het geval, Hendrik grijpt weer naar de fles, zoals hij vroeger placht te doen, en dat wordt hem fataal. Temidden van deze rampspoed spelen ook nog allerlei ingewikkelde liefdesaffaires. In het fragment is te zien hoe Hendrik de innerlijke drang niet kan weerstaan en zich met liefde aan de fles overgeeft, die door een kwaadwillend lid uit de circustroep bij hem op tafel is gezet.

Duur fragment: 1 minuut 46 seconden (N.B. Zonder geluid)

Bron beeldmateriaal: EYE Film Instituut Nederland.

Louis Bouwmeester thuis (1925)

Op 24 februari 1925, twee maanden voor Louis Bouwmeester zou overlijden, filmde het Pathé Journaal Bij Louis Bouwmeester Thuis. De titel van het 6 minuten en 10 seconden durende zwijgende filmpje geeft precies weer wat we te zien krijgen: Louis Bouwmeester in zijn woonkamer, een sigaret rokend, aan de telefoon, omringd door zijn kinderen: links achter hem zijn zoon Rafaël Bouwmeester (Raaf) (1878-1926), rechts achter hem zijn zoon Louis Bouwmeester jr. (1884-1931), en dicht bij hem zijn 15-jarige dochter Wiesje Bouwmeester (1909-1979). De echtgenotes van beide zonen zijn ook aanwezig: Louise Bouwmeester-Sandbergen (links, echtgenote van Louis Bouwmeester jr.) en Sarah Orelio (midden, echtgenote van Rafael Bouwmeester.)

Duur fragment: 6 minuten 10 seconden (N.B. Zonder geluid)

Bron beeldmateriaal: EYE Film Instituut Nederland.