Lola Cornero

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Helena Dorothea Catharina Rasmussen (Kiel, 30 maart 1892 — Amsterdam, 6 mei 1980) was een Duits actrice en zangeres die gedurende de jaren 10 en 20 van de twintigste eeuw werkzaam was in Nederland onder de artiestennaam Lola Cornero.

Biografie

Lola Cornero was een kind van een Deense vader (scheepskapitein) en een Duitse moeder. Zij bezocht scholen in Finland, Duitsland, Schotland, Frankrijk en Engeland en kwam in 1915 naar Nederland, waar zij haar loopbaan begon als zangeres van internationale liederen. In die hoedanigheid werkte zij o.m. bij het cabaret van Jean Louis Pisuisse.

Maurits H. Binger ontdekte haar als actrice voor zijn films, met het resultaat dat zij in tal van zwijgende films kwam te spelen, meestentijds als dame uit de betere kringen.

Zij bleef als zangeres optreden bij Max van Gelder en Nap de la Mar, maar maakte ook naam als operettediva bij het gezelschap van Jacques van Bijlevelt.

Na haar huwelijk in 1925 met de diamantair Henri Tas (1888-1961) trad zij nog slechts sporadisch op. Het laatst in een gastrol bij de KVHNT o.l.v. Saalborn en Verbeek.

Theater

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Lola Cornero

Trivia

  • Ouders: Hans Detlev Rasmussen en Auguste Maria Magdalena Fahrenkrug.
  • Gehuwd met Henri Tas (Amsterdam, 26-7-1888-1961) op 24-12-1925 te Amsterdam.

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners