Lex Goudsmit

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Alexandre Joseph (Lex) Goudsmit (1913 - 1999) was een Nederlands acteur en musicalster die in 1966 bij het grote publiek bekend werd door zijn rol van "Tevje" in de musical Anatevka (Fiddler on the Roof). Hij speelde Tevje zo'n 1100 keer in Nederland en in Londen.

Biografie

Op 10 december 1999 overleed Lex Goudsmit. Goudsmit werd op 15 maart 1913 in Brussel geboren. Goudsmit werd opgeleid tot diamantslijper. Van 1934 tot 1938 maakte hij samen met een aantal vrienden deel uit van de zanggroep The Vocal Kings. Ze maakten internationaal furore en traden onder anderen op met Maurice Chevalier en Edith Piaf. Ook werkte de groep, naast Jean Gabin, mee aan de film Variété.

Na de Tweede Wereldoorlog trad Lex Goudsmit op in verschillende operettes en begon hij met acteren.

In 1953 speelde hij voor het eerst in een film, Secret File onder regie van Arthur Dreyfuss. Begin jaren zestig werkte Goudsmit als acteur bij De Nederlandse Comedie, Ensemble en Studio.

In 1966 beleefde hij zijn grote doorbraak als Tevje in de musical Anatevka. Na zijn enorme succes in Nederland werd Goudsmit ook voor Tevje gecontracteerd in de Londense versie van de musical. In totaal speelde hij de joodse melkboer ruim 1100 keer. Met zekere regelmaat was Lex Goudsmit nadien in musicals te zien, waaronder De man van La Mancha, De engel van Amsterdam en De zoon van Louis Davids.

Lex Goudsmit, ook een veelgevraagd acteur voor film en televisie, werd 86 jaar

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-50xx91136.0001-1&b=500

V.l.n.r. Huib Rooymans, Manfred de Graaf, Lex Goudsmit, Enny Mols-de Leeuwe, Diana Marlet, Jenny Arean, Louise Rettich, Ilona Lensky, Tonny Popper, Juda Bar-Noor in Anatevka, 1969. Foto: Combi Press Service. Collectie TIN.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Film en TV

Zie Wikipedia

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners