Laurie Anderson

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

NAAM: Laurie Anderson
GEBOREN: Glen Ellyn (Illinois), 5 juni 1947
LAND: Verenigde Staten

LA21uitsnede.jpg

Laurie Anderson (Glen Ellyn (Illinois), 5 juni 1947) is een Amerikaanse experimentele performance-artieste en muzikante. Zij woont samen met haar man Lou Reed in New York.

Biografie

Anderson werd geboren in Glen Ellyn, Illinois. Ze studeerde aan het Mills College in Californië, en studeerde uiteindelijk af aan het Barnard College in de richting kunstgeschiedenis. In 1972 behaalde ze een MFA in beeldhouwkunst aan de Columbia-universiteit.

Tijdens de jaren '70 begon ze met optredens in New York. De single O Superman bracht haar in 1981 internationale bekendheid. In Nederland werd hij zelfs nummer 9 in de hitparade. Het nummer stond ook op het daaropvolgende, eerste solo-album Big Science. Deze plaat bestond uit studioversies van een aantal hoogtepunten uit haar lange performance United States, waarmee ze de jaren daarvoor had rondgetoerd.

Anderson werkte samen met William Burroughs, Mitchell Froom, Peter Gabriel, Perry Hoberman, David Sylvian, Jean-Michel Jarre en haar man Lou Reed. Eind jaren '70 werkte ze ook samen met komiek Andy Kaufman.

Anderson trouwde op 12 april 2008 met Lou Reed.

Discografie

  • 1982 - Big Science
  • 1984 - United States Live (boxset)
  • 1984 - Mister Heartbreak
  • 1986 - Home of the Brave (soundtrack)
  • 1989 - Strange Angels
  • 1994 - Bright Red
  • 1995 - The Ugly One with the Jewels (spoken word)
  • 2000 - Talk Normal (greatest hits)
  • 2001 - Life on a String
  • 2002 - Live in New York

Deze lijst bevat alleen soloalbums. Anderson bracht ook een aantal singles uit in beperkte oplage. In september 2008 werd via haar officiële website voor 2009 een nieuw album, Homeland, aangekondigd.

  • 2010 - Homeland

Filmografie

  • 1986 - Home of the Brave

Externe links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners