Larissa Lezhnina

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Larissa Lezhnina 210x230.jpg

Foto Bron: Website HNB
NaamLarissa Lehzina
Geboren
De datum "Sint Petersburg" kon niet verwerkt worden.
Sint Petersburg
Sint Petersburg
BeroepDanser


Biografie

Na haar opleiding aan de befaamde Vaganova Academie in Sint-Petersburg schitterde Larissa Lezhnina (Sint-Petersburg, Rusland) diverse jaren als eerste soliste bij het Kirov Ballet, het huidige Ballet van het Marijinski Theater. Vooral haar vertolking van Aurora in The Sleeping Beauty leverde haar, ook internationaal, veel succes op. Op zoek naar nieuwe uitdagingen kwam Larissa in 1994 naar Het Nationale Ballet, waar zij sindsdien als eerste soliste danst.

Larissa speelde een belangrijke rol in de documentaire De Balletmeesters, waarin filmmaakster Sonia Herman Dolz hoofd artistiek staf Rachel Beaujean en balletmeester – en partner van Larissa – Guillaume Graffin van nabij volgt.

In juni 2014 beeindigde ze haar imposante danscarriere in het programma Ballerina van Het Nationale Ballet, waarin zij als Raymonda schitterde.

Larissa Lezhnina won in 2014 De Gouden Zwaan, de prijs voor de danser(es) of choreograaf werkzaam in Nederland die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. In 2006 won ze de Alexandra Radius Prijs en in 2010 werd ze geëerd met de Prijs van Verdienste van Dansersfonds ’79.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de premièrevoorstellingen van Larissa Lehzina in Nederland, zie Voorstellingen van Larissa Lehzina

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners