Krijn ter Braak

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Krijn ter Braak 365420.jpg

Krijn ter Braak, 1970; Foto: Philip Mechanicus. Collectie TIN.
NaamKrijn ter Braak
Geboren28 juni 1941
's-Gravenhage
BeroepActeur, Regisseur

Biografie

Krijn ter Braak studeerde na het gymnasium 1 jaar rechten en ging in 1962 naar de Amsterdamse Toneelschool, waar hij in 1965 en 1966 zijn diploma haalde, respectievelijk als acteur en regisseur. In deze laatste hoedanigheid is hij vooral actief. Hij regisseerde bij de Nederlandse Comedie, Toneelgroep Studio en Zuidelijk Toneel Globe, waar hij in 1969/70 artistiek leider was. In de periode 1971/73 zat hij in de leiding van de toneelschool. Vervolgens maakte hij de overstap naar de televisiewereld. Als televisieregisseur was hij werkzaam bij de IKOR (1971/73) en de VPRO (vanaf 1973). Na vanaf 1971 twee jaar bij de IKOR als regisseur te hebben gewerkt, stond hij vanaf 1973 bij de VPRO onder contract als televisieregisseur.

Tv en Filmproducties

In het voorjaar van 1988 kwam Ter Braak, op dat moment hoofd televisiedrama bij de VPRO, met het idee voor een avondvullend marathoninterview om de zomerzendtijd van de omroep te vullen. Men was op zoek naar een programma dat slechts een klein budget behoefde en eenvoudig kon worden geproduceerd. Datzelfde jaar nog werden de eerste afleveringen van Zomergasten uitgezonden, met journalist Peter van Ingen als gastheer. Ter Braak nam zelf de regie en eindredactie op zich, tot hij in 1990 na een conflict met de VPRO daar vertrok. Na inspraak van toenmalig hoofdredacteur Roelof Kiers werd alsnog de zin "Naar een idee van Krijn ter Braak" toegevoegd aan de aftiteling van iedere uitzending, hetgeen tot op de dag van vandaag nog gebeurt. Hij wordt beschouwd als de geestelijke vader van het televisieprogramma Zomergasten. Ter Braak stapte over naar de NPS, waar hij opnieuw de regie van een aantal producties in handen nam.

Radio en documentaire

Vanaf 1997 zou hij ook weer voor de VPRO werken. Tezamen met regisseur Peter te Nuyl maakte hij de radiobewerking van J.J. Voskuils roman "Het bureau", een hoorspelserie in 460 delen. In 2003 kwam hij in samenwerking met Hans Fels tot een documentaire over zijn oom Menno ter Braak, getiteld "Het tweede gezicht". Als acteur speelde hij onder meer mee in Medea, 06/05, Vuurzee, De uitverkorene, Buddenbrooks en Süskind.

Overig

Voor een overzicht van alle voorstellingen van acteur Krijn ter Braak zie: Alle voorstellingen van Krijn ter Braak

Voor een overzicht van de voorstellingen van regisseur Krijn ter Braak zie: Regie Krijn ter Braak

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners