Koert Stuyf

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Visibility… By Chance 214326.jpg

Foto: Particam Pictures/MAI, 1967. Collectie TIN.
NaamKoert Stuyf
BeroepChoreograaf, Danser
DisciplineDans
TrefwoordenModerne dans

Biografie

Koert Stuyf (geb. 1938), ook gespeld Koert Stuijf wordt samen met choreografe Pauline de Groot beschouwd als de grondlegger van postmoderne dans in Nederland. Studeerde van 1958 tot 1962 in New York, bij Tudor, Martha Graham, José Limón en Merce Cunningham. Daar ontmoette hij tevens de Amerikaanse danseres Ellen Edinoff.

Na terugkeer in Nederland, samen met Ellen Edinoff, richtte hij de Stichting Eigentijdse Dans op en maakte diverse choreografieën, waarin dans samenging met het gebruik van grote objecten op het podium. Opzienbarend was Mutation (1969) waarin dansers in grote eieren tergend langzaam een heuvel op trachtten te rollen en het publiek naar zichzelf moest kijken in grote spiegels. Daarna maakte Stuyf meer pure dans.

Koert Stuyf was tot 1975 tevens studieleider van de opleiding eigentijdse dans aan de Theaterschool. Voorts zou hij zich ook verder ontwikkelen als kunstschilder.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en die geregistreerd zijn in de Productiedatabase onder de naam Koert Stuyf en idem onder de naam Koert Stuijf|

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem en geregistreerd onder de naam Koert Stuyf en idem onder de naam Koert Stuijf

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

In april 2012 gaven Koert Stuyf en Ellen Edinoff, na 38 jaar lang niet in het openbaar te zijn opgetreden, samen opnieuw een voorstelling getiteld Intaglio in de Rabozaal van De Melkweg

Trivia

Koert Stuyf heeft een broer, Bart Stuyf die zich eveneens als eigentijdse danser en choreograaf manifesteerde en artistiek leider was van Bewegingstheater Bart Stuyf. Verder heeft hij nog een broer Rob Stuyf en twee zussen, Inge Stuyf en Marijke Stuyf, die allen professioneel als eigentijds danser zijn opgetreden.

Ellen Edinoff, de levenslange partner van Koert Stuyf overleed na een ziekte op 16 juli 2013

Externe Links

Zie ook het artikel t.g.v. de opening van een expositie van schilderijen van Koert Stuyf.

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners