Jules de Corte

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png
NaamJules de Corte
Volledige naamJulius de Corte
Geboren1924
Deurne
Overleden17 februari 1996
Eindehoven
BeroepMusicus, Zanger, Componist
 Website
Jules de Corte

Biografie

Jules de Corte (1924 – 1996) was een Nederlands liedschrijver, componist, pianist en zanger. Jules de Corte werd als zanger-dichter-pianist in Nederland en België bekend met liedjes als 'De Vogels', 'Ik zou wel eens willen weten', 'Hallo, Koning Onbenul' en 'Als je overmorgen oud bent'.

Hij is geboren in Deurne als vijfde kind in een gezin met socialistische idealen. Hij stamde uit een familie van Belgische immigranten; in de familie De Corte komt de naam Jules nog altijd veel voor. Op éénjarige leeftijd werd hij door een medische fout blind. Hij bleek bij orgel- en piano lessen op het blindeninstituut zoveel aanleg te hebben voor muziek dat hij in staat was daarvan zijn beroep te maken. Hij schreef honderden liedjes voor onder meer KRO-radio en trad gedurende vele jaren met zijn recitalprogramma op in alle mogelijke theaters.

De Corte overleed op 71-jarige leeftijd. Hij was twee maal gehuwd; uit zijn eerste huwelijk werden zijn zes kinderen geboren. Zijn weduwe, Thea de Corte-Dekker, heeft een aantal jaren een luistermuseum in De Cortes woonplaats Helenaveen nagestreefd, dat er uiteindelijk niet is gekomen. Zij beheert thans de nalatenschap waaruit af en toe niet eerder uitgebrachte opnamen op cd of dvd worden gepubliceerd.

In samenwerking met Beeld & Geluid (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid) in Hilversum wordt een box met historische radio-opnamen voorbereid. In samenhang daarmee werken Paul Versteegen en Cees van der Pluijm aan een documentaire over leven en werk van Jules de Corte.

De Corte werd bekroond met de Visser-Neerlandiaprijs, de Louis Davidsprijs, de Gouden Harp en de Edison Music Awards. Hij was lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Op 11 maart 2008 werd Jules de Corte postuum onderscheiden met de Oeuvreprijs van de gemeente Helmond. Ter gelegenheid van die bekroning werd op 21 oktober 2008 op de hoek van de Zuid-Koninginnewal en de Lambertushof door wethouder Cees Bethlehem en schrijver en De Cortebiograaf Cees van der Pluijm een plaquette onthuld met de tekst van het lied 'De Woorden' .

Internationaal werd het werk van De Corte onder meer vertolkt door Bruce Low en Rudi Carrell (Duits), Alice Babs (Zweeds), Philippe Elan (Frans), Jannie du Toit, Wim De Craene en Coenie de Villiers (Zuid-Afrikaans) en James Last (instrumentaal).

In 2005 verschenen de verzamelde liedteksten van Jules de Corte in de Pluche-reeks: Ik zou weleens willen weten, samengesteld, ingeleid en toegelicht door Cees van der Pluijm (met een complete disco- en bibliografie).

In opdracht van de "Stichting Behoud Erfgoed Liedzangers en Toondichters" (Stichting BELT) werken de Nijmeegse theatermaker Guus de Klein en schrijver Cees van der Pluijm aan een muziektheatervoorstelling rond thema's uit leven en werken van Jules de Corte, met bekende en onbekende liedjes van de Corte als basis.

Stichting BELT en uitgeverij De Stiel bereiden een uitgave voor van bladmuziek met 50 liedjes van Jules de Corte, zo getrouw mogelijk genoteerd door Bert van den Brink en Bram Strijbis.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Discografie

Singles

  • 1956 - Levensliedjes. Volume I: Ik Zou Wel Eens Willen Weten + De Vogels / Waar Blijft De Tijd? + Het Leven Is + Een Beetje Zeer - 7"EP - RCA - 75 155
  • 1956 - Levensliedjes. Volume II: Je Vous Aime + Mijnheer N.N. + We Lachen Maar / Wij Leven Vrij + Illusie - 7"EP - RCA - 75 156
  • 1956 - De Vogels / Wij Leven Vrij - 78rpm10"single - RCA - 28 139
  • 1956 - Jules De Corte Speelt En Bezingt: Het Kleine Mannetje + 'n Petit Ça Ça / 't Electrisch Huis + Romance - 7"EP - CID - 75 896
  • 1956 - Jules De Corte Speelt En Bezingt: De School + De Zwerver / Raadseltjes + De Schommel - 7"EP - CID - 75 897
  • 1959 - Voor U Als Individu: Juultje Van Pingelen + Naar, Dom Jongetje / De Hopelozen + Dromen Zijn Bedrog - 7"EP - PHILIPS - PE 422 412
  • 1960 - Jules De Corte Speelt En Bezingt ...: Die Forelle + Wij Nederlanders + M'n Dochter Van Twee / De Leerschool Van Het Leven + Schoenmakertje + Als Jij 't Wilt - 7"EP - OMEGA - 145 551
  • 1960 - Het Sprookje Van De Toto / Business-Men - 7"single - PHILIPS - PF 318 426
  • 1960 - Liedjes Rond De Kerst: Van Goeden Wille + Kleine Jezus, Grote God + Onder De Mistletoe / Het Stalletje + De Onbekende + Kerst-Balans - 7"EP - PHILIPS - PE 422 490
  • 1961 - De Hopelozen / Het Leven Is - 7"EP - JEUGD MEETING EXPOHAL - DE 99 291
  • 1961 - Jules De Corte Zingt Een Loflied Op Het Gas - 7"single - ENERGIEMIJ - 106 730 F
  • 1962 - Liedjes Die Eigenlijk Niet Mogen - 1: Wie In Nederland Wil Zingen + Het Bruidspaar + De Reuzen Van De Middelmaat / Ad Majorem Dei Gloriam + De Super Legaliteit - 7"EP - PHILIPS - PE 433 146
  • 1962 - Liedjes Die Eigenlijk Niet Mogen - 2: Hoe Genoeglijk Rolt Het Leven + Oom Jan + De Anarchist / Het Volk Wil Brood En Spelen + Het Porseleinen Vogeltje - 7"EP - PHILIPS - PE 433 147
  • 1964 - Liedjes Rond De Kerst, No 2: De Arme Herder Joachim + De Vrede + Wintervogel / Kerstmis Met Jingle Bells + O, Groene Boom + Tussen Kerst En Oudjaarsavond - 7"EP - PHILIPS - PE 433 204
  • 1964 - Ik Zou Wel Eens Willen Weten / Als Jij 't Wilt - 7"single - OMEGA - 35 415
  • 1964 - De Vogels / Wij Nederlanders - 7"single - OMEGA - 35 416
  • 1964 - Die Forelle / De Enkeling - 7"single - OMEGA - 35 417
  • 1964 - Prettige Feestdagen: De Lollige Broek + Het Feest Dat Nooit Gevierd Werd + Verjaardag / De Vrije Zaterdag + Koninginnedag + Vreugde Der Wet - 7"EP - PHILIPS - PE 433 228
  • 1965 - Mensen, Dieren, Dingen: De Pad + Orgeltje + Feest In Muizenland / Spinnetje + Vogel Toen Het Lente Was + Jan De Muzikant - 7"EP - PHILIPS - PE 433 309
  • 1965 - Het Feest Dat Nooit Gevierd Werd / De Vrije Zaterdag - 7"single - PHILIPS - JF 327 812
  • 1965 - Jules De Corte Zingt Voor Een Gouden Bartiméus: Tomtariëte Tomtapie / De Krekel En De Mier - 7"single - BARTIMEUS - 110 539 F
  • 1965 - Het Sprookje Van De Wonderman / Morgen Is Er Weer Een Dag - 7"single - ÉÉN FRANK CLUB - 111 345 F
  • 1966 - Serenades: Carlijntje + Beatrice + Mariska / Als De Zwarte Merel Fluit + Goudfazant + Zo Fluit De Vogel Naar Zijn Lief - 7"EP - PHILIPS - PE 433 331
  • 1966 - De Lollige Broek / Verjaardag - 7"single - PHILIPS - JF 327 995
  • 1966 - Jules De Corte Zingt: Er Was Er 's ... + Heb Medelijden Met De Schare / Rose + Regientje - 7"EP - ROTARY APELDOORN Z - 110 686 E
  • 1967 - Spaarbeleg: Hoort Vriendinnen En Vrienden + Al Wat Leeft En Groeit / Spaarbeleg + De Geldboom - 7"EP - SPAARBELEG - 110 830 E
  • 1967 - Johan En Margreetje / Jan Willem Janszoon Berkermaat - 7"single - PHILIPS - JF 333 862
  • 1968 - De Poort / Geachte Kerk - 7"single - RELAX - 45 098
  • 1971 - Brussel / Twee Olijke Vrolijke Jagers - 7"single - IMPERIAL - 5C 006 24410
  • 1971 - Hallo, Koning Onbenul / Tango Van Addis Abeba - 7"single - IMPERIAL - 5C 006 24433
  • 1974 - Ik Zou Wel Eens Willen Weten / Als Je Overmorgen Oud Bent - 7"single - CBS - 2812
  • 1974 - Ik Zou Wel Eens Willen Weten / De Vogels - 7"single - ELF PROVINCIËN - ELF 69 28
  • 1975 - Het Land Van De Toekomst / Beatrice - 7"single - CBS - 3828
  • 1975 - Verhaaltjes En Liedjes Gezegd, Gezongen En Gespeeld Door Jules De Corte Ter Gelegenheid Van Het Afscheid Van S. Bouma Op 5 Februari 1975: Leven Is Een Spel + Een Naam / We Weten Niet Waar We Zoeken Moeten + Problemen + Gregor - 7"EP - WOLTERS NOORDHOFF - RCS 334
  • 1980 - Telefooncirkellied / Leugens - 7"single - RODE KRUIS - VR 10613
  • 1983 - Liedjes Van Jules De Corte: Het Wiel + De Voerman + De Taxischauffeur - 7"EP - KNVTO -

Albums

  • 1955 - Levensliedjes. Volume I - 10"LP - RCA - 130 104
  • 1956 - Levensliedjes. Volume II - 10"LP - RCA - 130 151
  • 1957 - Jules De Corte Speelt En Bezingt ... - 10"LP - CID - 130 180
  • 1958 - Voor U Als Individu - 10"LP - PHILIPS - P 13085 R
  • 1962 - Liedjes Die Eigenlijk Niet Mogen - 10"LP - PHILIPS - P 600 353 R
  • 1963 - Ik Zou Wel Eens Willen Weten - 12"LP - DURECO - 51 001
  • 1963 - Prettige Feestdagen (10 Tracks) - 10"LP - PHILIPS - P 600 712 R
  • 1963 - Prettige Feestdagen (18 Tracks) - 12"LP - PHILIPS - P 08089 L
  • 1963 - Liedjes Rond De Kerst - 10"LP - PHILIPS - P 600 714 R
  • 1964 - De Enkeling - 12"LP - DURECO - 51 025
  • 1966 - Liedjes Die Eigenlijk Best Mogen - 12"LP - PHILIPS - 625 824 QL
  • 1969 - Jules De Corte - 12"LP - IMPERIAL - 5C 054 24158
  • 1971 - Voor Wie Luisteren Wil - 12"LP - IMPERIAL - 5C 054 24345
  • 1971 - Twaalf Veelgevraagde Liedjes Van Jules De Corte - MC - PHILIPS - 7174 035
  • 1974 - Met Vriendelijke Groeten, Jules De Corte - 12"LP - IMPERIAL - 5C 050 24973
  • 1974 - Ik Zou Wel Eens Willen Weten ... - 12"LP - ELF PROVINCIËN - ELF 75 28 G
  • 1974 - Miniaturen - 12"LP - CBS - 65980
  • 1976 - Bij Leven En Welzijn - 12"LP - EMI - 5C 064 25463
  • 1977 - Cabaret - Vandaag Gisteren Morgen 17 - Jules De Corte - 12"LP - PHILIPS - 9286 803
  • 1985 - Lieder Ohne Worte Van Jules De Corte - Prix Amical 1945-1985 - 12"LP - MIRASOUND MUSICA - KS 20 7067
  • 1990 - Ingelijst - CD - RED BULLET - RB 66 30
  • 1990 - Ik Zou Wel Eens Willen Weten (-7) - CD - DURECO - 115 194 2
  • 1990 - Het Beste Van Jules De Corte - CD - EMI - 794 943 2
  • 1996 - Voor De Lui Daar Tussen In (Zijn 30 Mooiste Liedjes) - CD - MERCURY - 528 763 2
  • 1999 - Hollands Hit Goud - CD - DURECO - CDS 340041
  • 2005 - Over The Rainbow - CD - MUNICH - BMCD 471
  • 2006 - Ik zou weleens willen weten - Gouden Jaren (liedjes en interviewfragmenten 1957-1996, Jules de Corte en collega's) - DVD - ALPHA CENAURI - ACE 10514
  • 2008 - Hollands Glorie - CD - CNR MUSIC - 22 225462

Bibliografie

  • 1955 - Licht En Donker (In Het Licht Gegeven Door Ad Donker) - DONKER
  • 1960 - Liedjes - DONKER
  • 1965 - Het Draaiorgeltje - DE LANTEERN
  • 1969 - Corte Metten (Korte Versjes En Stukjes) - WESTERS
  • 1969 - Pret Met Vogels Thuis - GOTTMER
  • 1972 - Vissen Achter Het Net - SEMPER AGENDO - 90 6086 567 7
  • 1981 - Een Hart Onder Het Harnas (Verhalen Voor 365 En 1 Dag) - DE FONTEIN - 90 261 2118 0
  • 1981 - Kom, Kom, Niet Zo Negatief! - ATALANTA PERS
  • 1989 - Dromen En Verhalen - DE FONTEIN - 90 261 0234 8
  • 1994 - Ik Ben Je Reisgenoot (Gedichten) - NIJGH & VAN DITMAR - 90 388 1371 6
  • 2005 - Ik Zou Weleens Willen Weten - NIJGH & VAN DITMAR - 90 388 1430 5

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners