Joop Keesmaat

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamJoop Keesmaat
Volledige naamJohannes Hubertus (Joop) Keesmaat
Geboren17 maart 1943
Rotterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Biografie

Joop Keesmaat (1943) is een Nederlands acteur. Hij studeert in 1963 af aan de Arnhemse Toneelschool. Hij sluit zich aan bij Toneelgroep Theater in Arnhem, waar hij tot 1970 speelt. Met als hoogtepunt Publikumsbeschimpfung van Peter Handke. Tot 1981 speelt hij bij theatergroep Proloog en tussen 1981 en 1989 werkt hij als freelance acteur bij onder meer Stichting FACT, Het Zuidelijk Toneel het Nederlands Repertoire Gezelschap. In 1989 wordt hij een van de vaste acteurs bij het RO Theater. Daar speelt hij onder meer in voorstellingen als De dood en het meisje van Ariel Dorfman en de rol van Roy Cohen in Angels in Amerika van Tony Kushner onder regie van Guy Cassiers. Hij neemt in 2006 afscheid van het toneel met de hoofdrol in het stuk Hersenschimmen naar het boek van Bernlef. Joop Keesmaat ontvangt in 2006 de Louis d'Or.

De laatste jaren is hij op de radio te horen als Meneer Beerta in de hoorspelserie Het Bureau en als Markies de Canteclaer in de hoorspelserie Bommel, naar de verhalen van Marten Toonder.

In het najaar van 2010 is hij te zien als Joop den Uyl in de televisieserie Den Uyl en de Affaire Lockheed van de VARA. Voor deze rol ontvangt hij in 2012 een Beeld en Geluid Award. Keesmaat wint in de categorie beste acteur.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de begeleiding

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners