Jolanda Spoel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
HR Jolanda Spoel 2 Maas theater en dans ®Phile Deprez.jpg
NAAM: Jolanda Spoel
ONDERSCHRIFT: Jolanda Spoel. Foto: Phile Deprez.
LAND: Nederland

Jolanda Spoel (25 december 1973) is theatermaker, actrice, sinds 2013 programmeur van Maaspodium, Rotterdam en maakt deel uit van het artistieke team van Maas theater en dans.

Biografie

Jolanda Spoel maakt deel uit van het artistieke team van Maas theater en dans en is programmeur van Maaspodium, Rotterdam. Jolanda werkte onder meer bij het Cosmic Theater als programmeur, regisseur en lid van het artistieke team. Als actrice speelde Jolanda bij diverse gezelschappen, waaronder de Rotterdamse gezelschappen Het Waterhuis en Bonheur. Als artistiek leider van Rotterdams LEF en Theatergroep Siberia heeft Jolanda zich bewezen als pionier op het gebied van talentontwikkeling voor jonge podiumkunstenaars.

Spoel begon in de break- en streetdancescene: ze was als danser actief bij Nita Liem, die dansvoorstellingen met talentvolle jongeren maakte en legde daarmee de basis voor wat nu Don't Hit Mama is. In 1997 studeerde Spoel af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, richting theaterdocent/regie. Bij Cosmic Theater werkte ze als programmeur, regisseur en lid van het artistiek team. Ze vond haar plek in Rotterdam en was jarenlang artistiek leider van het jongerentheatergezelschap Rotterdams Lef. Daar maakte ze onder andere de spraakmakende voorstellingen Kwaad Bloed (2006) en Brandgrens (2007).

Haar danservaring zette Spoel om in de voorstelling Skills (Cosmic/Made in da Shade, 2006). In 2009 werd Spoel artistiek leider van Siberia, de groep die ontstond door fusie van Het Waterhuis, Rotterdams Lef en Rotjong. Siberia maakte jeugd-, jongeren en familievoorstellingen, en voorstellingen in de klas. Spoel regisseert er zelf (onder andere Kamp Noord en Stuk), daarnaast werken er andere regisseurs, zoals Floris van Delft en Paul Knieriem. In 2013 bundelt Maas de ervaring van theatergroep Max., jeugddansgezelschap Meekers en theatergroep Siberia. Sindsdien maakt Jolanda deel uit van het artistieke team van Maas theater en dans en is ze programmeur van het Maaspodium.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de voorstellingen van acteur Jolanda Spoel zie Alle voorstellingen van Jolanda Spoel

Voor een overzicht van de voorstellingen van regisseur Jolanda Spoel zie Regie Jolanda Spoel

Bron

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners