John de Freese

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamJohn de Freese
Geboren3 januari 1921
Amsterdam
Overleden16 juni 1960
Amerongen
BeroepCabaretier, Tekstschrijver, Regisseur
DisciplineToneel
TrefwoordenCabaret

Biografie

  • Geboren: Freese, Johannes Jacobus Frans de
  • Gehuwd met Anna Margaretha (Rita) Veth.
  • Ouders: Johannes Jacobus Frans de Freese en Arendina Branderhorst.

John de Freese was voornamelijk bekend als hoorspelacteur. hij sloot zich in 1956 aan bij Toneelgroep Theater De Freese trad o.m. op als mijnheer Kraler in "Het dagboek van Anne Frank", Roger Spelding in "Bezoek aan een planeetje", David Cutrere in "Orpheus daalt af" en Cal in "De kleine vossen". (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

John de Freese was een leerling van Eduard Verkade. Zijn toneelloopbaan begon in 1942 bij Cees Laseur, maar hij was ook cabaretier (programma's met zijn echtgenote Rita Veth), tekstschrijver, cultureel leider van de padvinderij (schreef hiervoor ook revues en een toneelstuk "De geheime zender"), regisseur van stadionspelen en maakte in 1949/50 deel uit van de band "Tom's Prairie Pioneers". Vanaf 1950 was hij lid van de hoorspelkern van de NRU en daarmee verwierf hij zijn grootste bekendheid.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners