John Lanting

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Repro-50xxxx477.0007a.jpg

'Een jonge John Lanting (midden)'

Biografie

John Lanting (1930) is een Nederlandse acteur, producer en regisseur. Na zijn HBS-jaren trok hij enige tijd door Europa. Hij werkte in een hotel in Saint Tropez en zette zijn eerste schreden in het theater als inspiciënt bij het Spaanse danspaar Susanna y José. Op zijn 23e jaar ging hij naar de Toneelschool in Amsterdam, waar hij in 1956 zijn diploma haalde. Hij debuteerde als Briggs in "De volle waarheid" van Philip Mackie bij het Rotterdams Toneel en bleef bij dat gezelschap (later Nieuw Rotterdams Toneel) tot 1964.

In het seizoen daarop bracht hij voor het eerst de solo "De aap, een verslag voor een academie" van Franz Kafka. Hiermee maakte hij, onderbroken door een cabaretseizoen, een uitgebreide tournee. In 1971 begon hij met de voorbereidingen voor een eigen onderneming, die in 1972 zijn eerste produktie uitbracht in samenwerking met Dick Binnendijk. De latere producent van het Theater van de Lach, zoals het gezelschap ging heten, was Jacques Senf. Na 1973 werden alle kluchten en blijspelen op televisie gebracht. De moeder van John Lanting was een zuster van actrice Willy Haak.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent onder de naam Cabaret John Lanting.

Bronnen

Trivia

  • Lanting woont in Breda.
  • Lanting heeft een grote passie voor de Argentijnse tango.
  • De actrice Willy Haak Lantings tante en dus volle neef van Menso Carpentier Alting

BronnenSchrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners