Johannes den Hertog

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamJohannes den Hertog
Geboren20 januari 1904
Amsterdam
Overleden18 oktober 1982
Amsterdam
BeroepMusicus, Dirigent, Docent
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera

Biografie

Johannes den Hertog (1904 – 1982) was een Nederlands pianist, klavecinist, dirigent en zangdocent. Hij werd door zijn vader, de Nederlandse componist en dirigent Cornelis Dopper. Hij was vervolgens dirigent van de Wagnervereniging en tweede dirigent van het Concertgebouworkest (1938-1941). Daarna werd hij intendant van Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam, Afdeling Opera. Na de oorlog werd hij door de Ereraad geschorst. In 1948 werd Johannes den Hartog muziekdirecteur van de Koninklijke Vlaamse Opera. In 1960 kwam hij terug naar Amsterdam als achtereenvolgens Chef-dirigent en Chef Muzikale instudering bij de De Nederlands(ch)e Opera en De Nederlandse Operastichting. Later werd hij tevens docent aan het Rotterdams Conservatorium.

Zie verder wikipedia

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en die hij heeft geregisseerd voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem voor de vertaling

Idem voor de muzikale leiding

Idem voor de voorstellingen onder zijn muziekdirectie

Trivia

Johannes den Hertog was o.a. getrouwd met de Nederlandse harpiste Phia Berghout.

In 1974 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners