Johan Fiolet

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Johan Fiolet was een leerling van Louis Saalborn en debuteerde in 1926. Hij speelde bij het Nieuw Nederlandsch Tooneel, vervolgens bij de Kon. Ver. Het Nederlandsch Tooneel, en De Jonge Spelers. In 1940 werkte hij bij Studio, in 1945 bij S.T.A.R.T., vervolgens bij A.T.G. Van 1951-1953 was hij werkzaam bij de Nederlandse Comedie, van 1953-1955 bij het Rotterdams Toneel, van 1955-1963 bij de Nederlandse Comedie en van 1963-1965 bij Centrum.

Dertien jaar lang was hij een geliefde leraar op de Toneelschool. In 1957 ontving hij de Bronzen Bouwmeester-penning. Fiolet vertolkte rollen in verschillende Shakespeare-stukken (o.a. Spoel in "De Midzomernachtdroom", de hertog van Kent in "Koning Lear" en Tobias in "Driekoningenavond") en Vondel (in de "Gysbreght", o.a. de bode, Simeon in "Joseph in Dotan"). Voorts speelde hij kapitein Kat in Dylan Thomas' "Onder het melkwoud", reder Bos in Heijermans' "Op hoop van zegen", de sadist in Sartre's "Doden zonder graf" en, als laatste rol, de senator in diens "De eerbiedige lichtekooi" bij Centrum. Hij verzorgde de regie voor Luisa Treves' "De ring en de kelim" (bij A.T.G.), waarin hij tevens de archeoloog speelde.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen van acteur Johan Fiolet zie: Alle voorstellingen van Johan Fiolet

Voor een overzicht van de voorstellingen van regisseur Johan Fiolet zie Regie Johan Fiolet

Overig

Geboren: Fiolet, Hendrik Johannes Bartholomeus

Gehuwd met Marianna Elisabeth Morsink (Amersfoort, 14-6-1905) op 5-9-1929 te Amsterdam.

Gescheiden van Marianna Morsink op 31-3-1944 [Amsterdam].

Gehuwd met Winifred Lucy Frost Helmsing (Riga, 22-11-1901) op 29-12-1945 te Hilversum.

Ouders: Johannes Bartholomeus Fiolet en Geertruida Johanna Petronella van Vliet.

Bronnen

  • Nederlands Theaterjaarboek

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners