Hofpleintheater, Rotterdam

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hofpleintheater-Benthemstraat 13 Rotterdam.JPG
NaamHofpleintheater, Rotterdam
PlaatsRotterdam
TypeTheatergebouw
 Website

Hofpleintheater

Het theater, aan de Benthemstraat 13 in Rotterdam, is in 1970 oorspronkelijk gebouwd als aula van een grote scholengemeenschap. Bijzonder is dat Karel Appel voor de voorgevel een monumentale wand van glas en lood ontwierp. Als spoedig na de ingebruikneming van de school werd de aula verbouwd tot een theaterzaal met 300 plaatsen en een toneelopening van 14 meter breed en 6 meter hoog. Nadat er aanvankelijk voornamelijk amusementstheater werd geprogrammeerd verliep het theater na een aantal jaren.

Louis Lemaire zocht in 1985 een locatie voor een jeugdtheaterschool. Met steun van de gemeente en na een ingrijpende opknapbeurt van het verwaarloosde gebouw werd deze hier gevestigd en op 3 november 1985 geopend. De naam werd: Jeugdhteater Hofplein).

In 1999 brak er brand uit maar in het najaar van 2000 kon school en theater weer in gebruik worden genomen. De belangstelling voor de school was zo groot, meer dan 2000 leerlingen, dat naar een locatie voor uitbreiding moest worden uitgekeken. Deze werd gevonden in het oude conservatorium aan de Pieter de Hooghweg 222. Daar heeft de opleiding de beschikking over twee zalen: Theater 222 met een speelvlak van 70m2 en 222 zitplaatsen en de Shakespearezaal met een speelvlak van 100 m2 en 120 zitplaatsen.

In 2016 werd het Hofpleintheater andermaal ingrijpend gerenoveerd.

Premieres

Zie Premieres Hofpleintheater, Rotterdam

Zie ook Premieres Jeugdtheater Hofplein, Rotterdam

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners