Jan Nooy

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Jan Nooy als Mortimer Profennis in De terugkeer van Sherlock Holmes 238736.jpg

Portret van Jan Nooy als Mortimer Profennis in De terugkeer van Sherlock Holmes. Tekening door Jaap van Dam. Collectie TIN.

Biografie

Jan Nooy was acteur bij en leider van diverse volkstoneelgezelschappen. Hij begon met kinderrollen, werkte bij vele ambulante groepen (jaren bij het gezelschap Bakker in Deventer, Groningen en Rotterdam) en voerde de directie over het Hollandsch Tooneelgezelschap (met Johan Langenaken, 1915/16), het Amsterdamsch Tooneelgezelschap (1919/29), en vanaf 1921 het Gezelschap Jan Nooy (in 1932/33 in samenwerking met Frits Schakels).

In 1955 werd hij getroffen door een attaque en moest hij de leiding overgeven aan zijn dochter Beppie (uit zijn huwelijk met Beppie Blaaser, alias Beppie Nooy sr.).

Behalve genoemde Beppie had hij nog twee dochters die aan het toneel zijn gegaan, t.w. Mientje Nooy (moeder: Mina Bakker) en Riny Blaaser (moeder: Rina Blaaser).

Theater/Dans

Jan Nooy heeft voor zijn gezelschappen een groot aantal toneelstukken bewerkt en geschreven. Van zijn hand werden o.m. opgevoerd: "Kamertjeszonde", "'t Hippie" (met liedjes van Jack Junior en Octave van Aerschot), "'t Vijgeblaadje" (in samenwerking met zijn zwager Jo Vischer sr.), "Haagse Leen" (met Michel de Cock), "Levenswond" (naar Cora Westland), "Amsterdamse landhaaien", "De hel", "In oorlogstijd", "Ouwe Teun, de nachtwaker uit de Jordaan" (naar Justus van Maurik) en "Jan Smees" (naar Justus van Maurik).

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners