Jan Martens

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek
NAAM: Jan Martens
ONDERSCHRIFT: Foto: Renate Beense.
GEBOREN: 1984
LAND: Nederland
BEROEP: Danser, Choreograaf

Biografie

Jan Martens (België, 1984) studeerde aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en studeerde in 2006 af aan de opleiding Dans van het Artesis Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Hij werkte als performer o.a. met Mor Shani, Tuur Marinus, en Ann Van den Broek. In 2009 begon hij met zijn eigen choreografisch werk, als maker vond hij onderdak bij onder meer Frascati, ICKamsterdam, CAMPO (BE) en DansBrabant. Door de jaren heen creëerde Martens diverse voorstellingen zoals SWEAT BABY SWEAT (2011), VICTOR (2013), THE DOG DAYS ARE OVER (2014) en recent nog THE COMMON PEOPLE (2016). Samen met zakelijk leidster Klaartje Oerlemans richtte hij in 2014 het choreografisch platform GRIP op in Antwerpen/Rotterdam, van waaruit ze samen zijn werk organiseren en spreiden. Tussen zomer 2016 en zomer 2018 is Jan Martens ‘Artist Associé’ bij Le Gymnase CDC in Roubaix, Nord Pas de Calais en is hij tevens ‘Creative Associate’ bij deSingel Internationale Kunstcampus tot en met 2021.

Jan Martens werd gelauwerd voor zijn artistiek werk met de Dansprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant in 2013 en de prestigieuze Charlotte Köhlerprijs in 2015. Zijn werk is met regelmaat te zien in Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland, maar speelde ook reeds op festivals en theaters als Dampfzentrale Bern, Théâtre De La Ville Paris, Dance Umbrella London, Tanz Im August, Tanzquartier Vienna, Usine-C Montréal, Dansenshus Stockholm, Dansehallerne Copenhagen e.a..

Theater/Dans

Voor een overzicht zie Choreografie Jan Martens

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

www.janmartens.com

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners