Jan Lemaire jr.

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoe zalig als de jongenskiel... 154252.jpg

Jan Lemaire jr. en Bets Rannunci-Beckmann in Hoe zalig als de jongenskiel...Foto N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.

Biografie

Jan Lemaire jr.(1906-1960) was een Nederland acteur, regisseur rn toneelschrijver. Hij was een zoon van Jan Lemaire sr. en Anna Lemaire-Anken. Al voor hij in 1927 voor twee jaar naar de toneelschool ging had hij zijn eerste acteerervaring opgedaan bij de film. Als 14-jarige had hij een rol in de zwijgende film "Mensenwee" onder regie van Theo Frenkel sr., en in de zomer van 1925 had hij enkele rollen gespeeld bij Willem Ruys.

Na de toneelschool kwam hij bij Saalborn, waarna hij al spoedig eigen gezelschappen oprichtte, eerst amateur-, later ook beroeps- (Theatergroep 1935, De Rode Lantaarn, Het Vrije Toneel, etc.). Hij regisseerde vele malen bij het amateurtoneel en ging in 1956 als provinciaal adviseur voor de NATU naar Zeeland.

Hij schreef de toneelstukken "Aasgieren", "De schippersdochter", "Liefde en komedie", "Toen werd het morgen", "De heilige" en "De duivel daagt uit".

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd als Jan Lemaire jr. in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die in première zijn gegaan, waarin hij is opgetreden en werd geregistreerd in de Productiedatabase als Jan Lemaire. Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent onder de naam Cabaret De Lantaarn o.l.v. Jan Lemaire.

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners