Jan Decleir

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

NAAM: Jan Decleir
GEBOREN: Niel, 14 februari 1946
LAND: België
BEROEP: Acteur

Jan Amanda Gustaaf Decleir (Niel, 14 februari 1946) is een Belgische acteur. Decleir heeft voor het toneel gewerkt, maar bereikte een groter publiek met zijn optredens in speelfilms.

Biografie

Decleir debuteerde als filmacteur in 1971 in de productie Mira van Fons Rademakers. Hierin speelde hij een boerenzoon als tegenspeler van Willeke van Ammelrooy. In de theaterwereld verkreeg hij bekendheid door zijn acteerwerk bij de Internationale Nieuwe Scène voor het toneelstuk Mistero Buffo van Dario Fo. Hij trok jaren rond met zijn monologen Obscene Fabels van diezelfde Dario Fo. Bij het grote televisiepubliek werd Decleir bekend toen hij in 1976 de rol van Sil de strandjutter speelde in de gelijknamige televisieserie.

Bij kinderen is Decleir vooral bekend als Sinterklaas in het kinderprogramma Dag Sinterklaas (1993), dat telkens rond de Sinterklaasperiode uitgezonden wordt op Ketnet. In 2005 nam hij deze rol nogmaals op zich, in de Nederlandse familiefilm Het Paard van Sinterklaas. Ook speelde hij Koning Jozef in de jeugdserie Kulderzipken.

Andere opmerkelijke rollen speelde Decleir onder meer in de voor een Oscar genomineerde film Daens (1993) waarin hij priester Adolf Daens vertolkte, Camping Cosmos (1996) van Jan Bucquoy waarin hij de minnaar van Harry vertolkte, Karakter, de film van Mike van Diem die een Oscar won (1997), Retour Den Haag (televisie, 1999), waar hij de rol speelde van premier Ruud Lubbers, Kruimeltje (1999) als de strenge Vader Keyzer van een weeshuis, Negen dagen van de gier (televisie, 2001) en Stille Waters (2001). In 2003 speelde hij de rol van Angelo Ledda, een aan de Ziekte van Alzheimer lijdende huurmoordenaar in de film De zaak Alzheimer. In 2006 speelt hij de rol van 'De Generaal' in De Kavijaks, een vijfdelige serie die werd uitgezonden op de Nederlandse omroep KR] en later ook op de Vlaamse televisiezender VTM. In deze serie speelden overigens ook zijn kinderen: Jenne Decleir (1977) en Sophie Decleir (197]) een hoofdrol.

Jan Decleir kreeg verschillende keren een onderscheiding voor zijn acteerwerk. Zo kreeg de film Antonia waarin hij meespeelde een Oscar, evenals "Karakter". Ook Daens werd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film genomineerd. Op het filmfestival van Montréal kreeg hij de prijs van Beste Acteur voor zijn rol in de door Pieter Kuijpers geregisseerde film Off Screen. Op het Nederlands Film Festival ontving hij een Gouden Kalf voor zijn betekenis voor de Nederlandstalige film. In 2008 kreeg hij de prijs voor beste acteur op het Tiburon Tiburon International Film Festival voor zijn rol in Man zkt vrouw.

Hij had internationaal nog veel bekender kunnen worden, maar hij liet de rol van de schurk in de Bond-film The World Is Not Enough (1999) aan zich voorbijgaan omdat hij het toneelspelen belangrijker vond. Hij weigerde ook een rol in Stanley Kubrick's Eyes Wide Shut wegens verplichtingen in het theater. Ook een samenwerking met Peter Greenaway liet hij staan voor eerder aangegane afspraken.

In 2005 eindigde hij op nr. 13 tijdens de Vlaamse versie van de verkiezing van De Grootste Belg.

Decleir leidde enkele jaren Studio Herman Teirlinck. Hij vernieuwde de gerenommeerde toneelschool en haalde veel nieuwe docenten binnen: acteurs van de Blauwe Maandag Compagnie, STAN en anderen. Hij kon niet verhinderen dat steeds nieuwe bezuinigingsmaatregelen de werking van de school bemoeilijkten.

Decleir is de zoon van Rik Decleir en Caro Huyck, en heeft drie kinderen (Sofie, Jenne en Flor). Sofie is de dochter uit zijn eerste huwelijk met Christiane Daems (dochter van sopraan Raymonde Serverius). Jenne uit zijn relatie met Caroline Van Gastel. Flor is de zoon uit een derde relatie met Brit Alen. Daarna is hij getrouwd met de Nederlandse Brechtje Louwaard. Zijn broer Dirk Decleir was eveneens acteur, maar kwam in 1974 om bij een verkeersongeval. Zijn zus Reinhilde Decleir, zijn zonen Jenne Decleir en Flor Decleir en zijn dochter Sofie Decleir acteren ook.

Voor de opnames voor de Nederlandse dramareeks Stellenbosch (televisieserie)|Stellenbosch trok hij naar Zuid-Afrika.

In 2011 weigerde hij de Gouden Erepenning van de Vlaamse Gemeenschap.

Op 10 februari 2011 kafferde hij zijn publiek uit in de NTGent omdat deze teveel "kuchten" tijdens de voorstelling. "Trieste avond", "degoutant", "arrogante blaaskaak". Het is maar een greep uit de reacties die het NTGent de afgelopen dagen kreeg op een livetirade van Jan Decleir.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Filmografie

  • Marieke marieke (2010) als Jacoby
  • De schaduw van Bonifatius (2010) als Bonifatius
  • Smoorverliefd (2010) als Bob
  • Ob ihr wollt oder nicht! (2009) als Henning
  • Les Barons (2009) als Lucien
  • Soeur Sourire (2009) als Lucien Deckers
  • Limo (2009) als professor Bang
  • Stellenbosch (2008) als Bernard Castel
  • Loft (2008) als Ludwig Tyberghein
  • Waar is het paard van Sinterklaas? (2007) als oom Siem en Sinterklaas
  • Man zkt vrouw (2007) als Leopold
  • Firmin (2007) als Freddy White
  • Blind (2007) als Dr. Victor Verbeecke
  • Wolfsbergen (2007) als Ernst
  • Koning van de Wereld (2006) als de trainer Max
  • Kruistocht in spijkerbroek (2006) als de Graaf van Rottweil
  • Zondvloed (2006)
  • Verlengd weekend (2005) als Jos
  • Het Paard van Sinterklaas (2005) als oom Siem en Sinterklaas
  • Een ander zijn geluk (2005) als Johnny De Flow
  • Off Screen (2005) als John Voerman
  • De Kus (2004) als de vader
  • Matin calme (2004) als Jan
  • Edelweißpiraten (2004) als Ferdinand Kütter
  • De Passievrucht (2003) als Huib Minderhout
  • L'Autre (2003) als de gynaecoloog
  • De zaak Alzheimer (2003) als Angelo Ledda
  • Vlucht der verbeelding (2003)
  • Tijl Uilenspiegel (2003)
  • SuperTex (2003) als Simon Breslauer
  • Rosenstrasse (2003) als Nathan Goldberg
  • Piratenplaneet de schat van Kapitein Flint (2002) als John Silver
  • Hop (2002) als Frans Misonne
  • Villa des roses (2002) als Brizard
  • Stille Waters (2001) als Stan Moereels
  • De Verlossing (2001) als Oscar
  • De Omweg (2000) als Joanna's vader
  • Mariken (2000) als Archibald
  • Lijmen/Het been (2000) als Judge Teugels
  • Running Free (1999) als de Boss Man
  • Kruimeltje (1999) als Vader Keyzer
  • Shades (1999) als Freddy Lebecq
  • Damiaan (1999) als bisschop Köckerman
  • Taming the Floods (1999)
  • S. (1998) als vriend van de moeder
  • Karakter (1997) als Dreverhaven
  • Camping Cosmos (1996) als Harry's vriend
  • Kulderzipken (1995 - 1996) als Koning Jozef
  • Antonia (1995) als Boer Bas
  • Dag Sinterklaas (1993-1994) als Sinterklaas
  • Beck - De gesloten kamer (1993) als Martin Beck
  • Daens (1993) als Priester Daens
  • Anchoress (1993) als Mason
  • Dilemma (1990) als Leon Bekkers
  • Koko Flanel (1990) als Azère
  • Het Sacrament (1990) als Albert
  • Het Gezin van Paemel (1986) als Masco
  • De Leeuw van Vlaanderen (1985) als Jan Breydel
  • Zware jongens (1984) als een gevangene
  • Jan zonder vrees (1984) als Jan zonder Vrees (stem)
  • Maria Danneels (1982) geeft commentaar
  • Toute une nuit (1982)
  • Het Verleden (1982) als Kees
  • Tijd om gelukkig te zijn (1982) als de man
  • Twee vorstinnen en een vorst (1981) als de vader
  • Le Grand paysage d'Alexis Droeven (1981) als Jacob
  • De Proefkonijnen (1979) als Jef
  • Doodzonde (1978) als Marcels vader
  • Une page d'amour (1978) als Ouvrier
  • Pallieter (1976) als Bohumil
  • Sil de Strandjutter (1976) als Sil Droeviger
  • Verbrande brug (1975) als Charel
  • Verloren maandag (1974) als de Katangees
  • De Loteling (1973) als Jan Braems
  • Rolande met de blés (1972) Renier Joskin de Lamarache
  • Keromar (1971) als Odo
  • Mira (1971) als Lander

Jan Decleir als beeldend kunstenaar

Jan Decleir, die voor zijn toneelopleiding enkele jaren les volgde op de Academie van Antwerpen, heeft verschillende tentoonstellingen op zijn naam. De afgelopen jaren werkte hij geregeld samen met Fred Bervoets en Hugo Claus. Dit resulteerde in tentoonstellingen in Galerij De Zwarte Panter. Ook als graficus maakte Jan Decleir zich verdienstelijk. In 2006 verscheen bij Ergo Pers de nieuwe dichtbundel van Erwin Mortier, Voor de Stad en de Wereld. Voor deze exclusieve uitgave maakte Jan Decleir vier etsen.

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners