Jan Blok 1923-1995

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamJan Blok 1923-1995
BeroepGitarist, Componist, Muzikaal Leider

Johannes Bernardus (Jan) Blok (6 augustus 1923- 30 november 1995) was een Nederlands gitarist, componist en muzikaal leider.

Meester gitarist Jan Blok begeleidt Wim Sonneveld. Een juweeltje uit het repertoire van Louis Davids. Uit: "Davids" 3 December 1967 TV. Bron: Youtube.

N.B. voor de acteur Jan Blok, zie Jan Blok 1894-1964.

Biografie

Op 30 november 1995 overleed gitarist Jan Blok. Jan Blok begon zijn carrière als gitarist in een Amsterdamse dancing. Na de Tweede Wereldoorlog maakte hij deel uit van de big band van Piet van Dijk en werkte daarnaast bij de KLM.

In de jaren vijftig koos hij voor een artiestenloopbaan en concentreerde zich volledig op de muziek. Wim Ibo engageerde hem als gitarist voor de radioserie In Holland staat een huis, beter bekend als De familie Doorsnee. Daarmee was de naam van Jan Blok als eerste cabaretgitaristgevestigd. Jan Blok vervolgde zijn cabaretwerk bij het gezelschap van Wim Sonneveld. Ook toen Sonneveld soloprogramma's ging maken, bleef Jan Blok hem begeleiden. Daarnaast werkte hij met Toon Hermans, Wim Kan, Jasperina de Jong, Henk Elsink, Seth Gaaikema en Natascha Emanuels.

Bij radio en televisie was Jan Blok betrokken bij Pension Hommeles, Vrij entree, 't Schaep met de 5 pooten en Ja zuster, nee zuster. In 1995 was Jan Blok nog op het podium te zien in een theaterprogramma van het Postbank Kleinkunst Festival ter gelegenheid van het eeuwfeest van het Nederlandse cabaret. Jan Blok werd 72 jaar.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen met muziek van Jan Blok zie: Voorstellingen met muziek van Jan Blok 1923-1995

Voor een overzicht van de voorstellingen, waaraan Jan Blok als muzikant heeft meegewerkt, zie: Voorstellingen van gitarist Jan Blok

Affiches Cabaret Wim Sonneveld

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-R1965-015-1&b=430 Affiche Waar de blanke top, 1955. Collectie TIN.

Affiche van (links) Een avond met Wim Sonneveld, 1965; en (rechts) Waar de blanke top, 1955. Cabaret Wim Sonneveld. Jan Blok staat steeds prominent op de affiches vermeld. Collectie TIN.

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners