Jan Apon

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kostuumontwerp voor Jan Apon als arts in De Kaukasische Krijtkring 362986.jpg

Kostuumontwerp door Herman van Elteren voor Jan Apon als arts in De Kaukasische Krijtkring, Publiekstheater 1976

Biografie

Jan Apon was een leerling van Jules Verstraete en Albert Vogel sr.. Hij debuteerde als acteur bij het gezelschap van Jules Verstraete en Charles Braakensiek in "De pastoor van Neuvillette", maar legde zich daarna toe op de voordrachtskunst.

In 1939 keerde hij terug naar het toneel, en wel bij de Vereenigde Haagsche Spelers o.l.v. Pierre Balledux. Hij speelde daarna bij vele gezelschappen, werkte mee aan honderden hoorspelen en schreef bovendien enkele stukken voor radio en televisie. In 1977/78 speelde hij zijn laatste rol in het theater - om gezondheidsredenen -, maar bleef wel beschikbaar voor televisie.

Hij was sinds 1946 gehuwd met Betty Kapsenberg en was de vader van cineaste Annette Apon.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de premièrevoorstellingen van Jan Apon, zie Voorstellingen Jan Apon voor zover vastgelegd in de Productiedatabase van het TIN

Film/TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners