Jan Albregt

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamJan Albregt
Volledige naamJohannes Hermanus Albregt
Geboren28 november 1829
Amsterdam
Overleden22 juli 1879
Amsterdam
BeroepToneel

J .

Biografie

Jan Albregt (1829 - 879) was een Nederlands acteur en een telg uit een toneelspelersfamilie. Zijn ouders waren reizende toneelspelers. Jan is een broer van Christina M.E. Albregt. In 1852 huwde Albregt met de actrice Wilhelmina J.R. Engelman Jan Albregt was acteur en gold met Van Ollefen als de pioniers van het naturlistische toneel. Hij debuteerde op 30 september 1850 in Amsterdam als Pieter in Menschenhaat en berouw van A. von Kotzebue. Hij speelde onder meer bij het reizende gezelschap Hempel en Van der Linden (1843-1850); in de Amsterdamse Stadsschouwburg (1850-1867). Hij was mede-directeur van het gezelschap Albregt & Van Ollefen in Rotterdam (1867-1874) en daarna in Amsterdam. Zijn gezelschap in opgegaan in Het Nederlandsch Tooneel.

Hij wordt beschouwd als een goed komiek en karakterspeler. Zijn hoofdwerkzaamheid lag later in zijn directeurschap met Van Ollefen te Rotterdam.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Joh. M. Coffeng, Lexicon van Nederlandse Tonelisten. Polak & Van Gennep, Amsterdam. 1965, pag. 8/9.


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners