Jacques Klöters

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jacques Klöters (1983).jpg

Jacques Klöters, 1983. Foto: Rob Bogaerts / Anefo.

(Jacobus Raymundus Petrus Gerardus) Jacques Klöters (Amsterdam, 16 juli 1946) is een cabaretier, presentator, en cabarethistoricus.

Jacques Klöters: An introduction to 'Scheldwoorden': current Dutch terms of abuse

Uit het programma: Dingen die je niet meer ziet, 2007.

Tekst: Jacques Köters.

Gezelschap: Don Quishocking, 2007.

Bron: YouTube/AVRO

Biografie

Jacques Klöters begon als student Nederlands in 1966 mee te werken aan een cabaretprogramma dat de basis vormde voor het in juni 1967 opgerichte Don Quishocking. Voor dit cabaret leverde hij vele teksten. Don Quishocking won op 7 november 1968 de eerste prijs op het Delftse Camerettenfestival en werd voorts onderscheiden met een Edison, een Zilveren Harp en de Louis Davidsprijs 1973/74 voor het liedje "De oude school".

Met Don Quishocking-collega's George Groot, Fred Florusse, Anke Groot en Willem Jan Gevers (de opvolger van Pieter van Empelen) verzorgde hij in het televisieseizoen 1979/80 enkele uitzendingen voor het Humanistisch Verbond (Akelige mensen, Kwetsende mensen, Picknickende mensen, etc.) en was hij te zien in losse televisieoptredens.

Naast zijn Don Quishocking-activiteiten was Jacques Klöters docent aan de Kleinkunstakademie, medewerker aan het Nederlands Theater Instituut, waar hij de afdeling Kleinkunst beheerde en exposities verzorgde, en werkte hij regelmatig mee aan radio-uitzendingen. Hij schreef met Hans Dorrestijn een jeugdboek, getiteld "De vijf van Odin" en met Gerben Hellinga de musical "De zoon van Louis Davids", die in 1983 in première ging, publiceerde vele artikelen op het gebied van variété en cabaret, werkte mee aan de totstandkoming van het boek "Van binnen moet je wezen..." (over tweehonderd jaar circus in Nederland), was als kenner van het Nederlandse lied verantwoordelijk voor de repertoirekeuze in de musical "De club", stelde in het kader van de manifestatie Berlijn-Amsterdam 1920-1940 met Hub Mathijsen de "Nelson Revue 1982" samen, etc.etc.

In 2010 verscheen de door hem geschreven biografie over Toon Hermans, waarvoor hij jaren research deed. Jacques Klöters is presentator van het radioprogramma De Sandwich.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de voorstellingen van cabaretier Jacques Klöters zie: Alle voorstellingen van Jacques Klöters

Voor een overzicht van de voorstellingen van auteur Jacques Klöters zie: Auteur Jacques Klöters

Afscheidstournee I 178766.jpg

Afscheidstournee I van Don Quishocking, 29 september 1976. Foto: onbekend. V.l.n.r. Pieter van Empelen, Jacques Klöters, Anke Groot, George Groot, Fred Florusse.

Column Jacques Klöters

Jacques Klöters deelt regelmatig zijn herinneringen op Facebook en Hyves. Daaronder bevinden zich uiteenlopende verhalen en anekdotes over theaterpersoonlijkheden, voorstellingen of andere gebeurtenissen uit de Nederlandse theatergeschiedenis. Ook haalt hij soms herinneringen op aan zijn tijd als medewerker bij het Theater Instituut Nederland. Als geen ander weet Jacques de juiste toon te treffen en ons weer even terug te brengen in die andere tijd.

Zijn verhalen zijn nu ook op de Theaterencyclopedie te vinden, in de vorm van een column: zie Column Jacques Klöters

Bibliografie

  • Honderd jaar amusement in Nederland (1987)
  • Ik zou je in een doosje willen doen (samen met Kick van der Veer, 1989)
  • Omdat ik zoveel van je hou (1991)
  • In die grote stad Zaltbommel (1993)
  • My Bonnie is over the ocean (1997)
  • Bij ons in de Jordaan (2001)
  • Huilen is voor jou te laat (2002)
  • Zo de ouden zongen (2005)
  • Toon - de biografie (2010)

Trivia

Jacques Klöters is getrouwd met cabaretière Lenette van Dongen.

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners