Jacobus Johannes Rentmeester

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamJacobus Johannes Rentmeester
Geboren24 januari 1864
Amsterdam
Overleden15 mei 1942
Amsterdam
BeroepActeur, Regisseur, Operettezanger

Jacobus Johannes (Ko) Rentmeester (Amsterdam, 24 januari 1865 - Amsterdam, 15 mei 1942) was een Nederlands acteur, regisseur en operettezanger.

Biografie

Ko Rentmeester was acteur, regisseur, operettezanger en auteur. Hij was de zoon van de acteur en toneelleider Willem Rentmeester en vanaf 1887 gehuwd met Carolina Ferrarea (1866-1950), die ook korte tijd bij de operette is geweest.

Ko Rentmeester was van 1881 tot 1930 actief bij beroepsgezelschappen, daarna regisseerde hij amateurtoneel. Hij vertaalde ca. 40 operettes en schreef een aantal theaterstukken, waaronder "Pietjes inkwartiering", "Een angstvolle nacht", "Dolle Dries", "Het geweten", "Haar laatste wens", "Hannes wordt ingekwartierd", "Kleptomanen", "Een knap stel", "Liefde", "De macht der vrouw", "Mottige Ant", "Een pandoer-avondje", "Een potig wijfje", "Een vergissing" en "De strijd om miljoenen of de lotgevallen van drie Amsterdamse weesjongens". Zijn 40-jarig jubileum vierde hij op 9 januari 1924 als de tamboermajoor in "De dochter van de tamboer-majoor" van Jacques Offenbach. Hij leidde enkele gezelschappen, had o.m. een eigen troep met Janmart, Mina Buderman-van Dijk en Sam van Beem (12 jaar) en werkte als regisseur frequent bij Nap de la Mar.

Ko Rentmeester was de broer van Catharina Rentmeester.

Jubilea

  • 40 jarig jubileum op 9 januari 1924 als de tamboer-majoor in De Dochter van de Tamboer-majoor van Offenbach.

Overig

Jacobus trouwde, 21 jaar oud, op woensdag 6 oktober 1886 in Amsterdam. met Carolina Susanna Terranca, 19 jaar oud. Carolina is geboren op maandag 3 december 1866 in Amsterdam.. Carolina is overleden.

Kinderen van Jacobus en Carolina:

  • Maria Elisabeth Catharina Rentmeester, geboren op zondag 28 oktober 1888 in Amsterdam.
  • Carolina Catharina Rentmeester, geboren in 1890 in Amsterdam.
  • Willem Frederik Jacobus Rentmeester, geboren op maandag 9 oktober 1899 in Amsterdam.

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners