Jacco van Renesse

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Jacco van Renesse (1936-2008) was een Nederlandse zanger en acteur. Hij bracht zijn jeugd door in Zeeland, waar zijn vader gemeentesecretaris was, en doorliep de HBS. Hij ging naar Amsterdam om aan de Tekenacademie te kunnen studeren, maar stapte over op ballet. Na één jaar bij het Operaballet te hebben gewerkt, ging hij in 1957 naar de toneelschool. Daar bleef hij slechts een paar maanden. Op 28 februari 1958 debuteerde hij als Wil MacElroy en een piccolo in "Bernardine" van Mary Chase, terwijl twee maanden later zijn televisiedebuut plaatsvond in "Freuleken". Hij kreeg in de loop der jaren spelles van Elise Hoomans en zangles van Coby Riemersma. Die twee elementen heeft hij kunnen combineren in de vele musicals (ook NCRV-tv) waaraan hij meewerkte. Hij werkte als cabaretier, maakte deel uit van de ploeg die in 1970 ons land vertegenwoordigde op het Songfestival in Knokke en is sinds 1973 bij de operette. In februari 1983 vierde hij zijn 25-jarig jubileum biografietje.

Jacco van Renesse (Jacob Haringman) studeerde slechts enkele maanden aan de toneelschool, toen hij zijn professionele debuut maakte bij het Nieuw Nederlands Toneelgezelschap. In de jaren zestig maakte hij deel uit van het ABC Cabaret van Wim Kan en Corry Vonk, waar hij bekend werd als duo met Jenny Arean, met wie hij ook in diverse musicals optrad. Tevens speelde Van Renesse in de populaire jeugdserie Floris en bij de Haagse Comedie. Hij werd vooral bekend als het Nederlandse gezicht van de operette. Van Renesse was tien jaar lang als tenor verbonden aan de Hoofdstad Operette en presenteerde voor de AVRO geruime tijd het programma Jacco’s keus, met muziek uit opera, operette en musical. In 1998 nam hij afscheid van het toneel (Bron TM).

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners