Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Irma la douce is een Franse musical met muziek van Marguérite Monnot en teksten en een libretto van Alexandre Breffort.

Werldpremière: 12 november 1956, Théâtre Gramont, Parijs

Zie verder de door Google uit het Engels naar het Nederlands vertaalde Wikipedia.


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Lia Dorana - Irma-la-Douce
Steye van Brandenberg - Nestor / Oscar
Peter Aryans - Bob
John Lanting - Advocaat
Sacco van der Made - Engelsman
Willy Ruys - Procureur
Pieter Lutz - Frangipane
Rob van der Linden - Bébert
Hans Polman - Ontvanger
Siem Vroom - De commissaris
Wim Grelinger - President
Onno Molenkamp - Cocher-Fidèle
Willem Nijholt - La Douceur
Hans Pauwels - Persil
Wim Kouwenhoven - Agent
Matthieu van Eysden - Meneer Bougne


      Ontvangst

      Irma la Douce bleek een geslaagd experiment van het Rotterdams Toneel. De voorstelling, geadverteerd als ‘muzikale komedie’ werd goed ontvangen en werd gezien als weer een poging om de musical in Nederland aan de man te brengen, zoals blijkt uit bijvoorbeeld de recensie in de Haagsche Courant:

      De magische My Fair Lady lijkt voor ons land de ban verbroken te hebben. Het klimaat is rijp voor musicals. Het Rotterdams Toneel komt de eer toe het zijne te hebben bijdragen met de opvoering van Irma la Douce. Geen grootse Balletten, wel een smeuïg brok leven van de Parijse zelfkant, en een voortreffelijke aankleding van Nicolaas Wijnberg.

      Maar niet iedereen deelde de mening dat een gesubsidieerd gezelschap zo’n stuk met louter amusement kon brengen. Zo schreef Rotterdams Nieuwsblad: ‘of nu juist een zwaar gesubsidieerd toneelgezelschap zich met zulk super-boulevard-amusement moet inlaten, is weer een andere kwestie, waarover na te denken valt.’ De Burgermeester van Rotterdam vond het in ieder geval een prachtige voorstelling, Hij beweerde een ‘hartstochtelijke beminnaar’ van de musical te zijn toen hij de cast huldigde bij de 100e voorstelling van la Douce.

      Album

      De muziek van de voorstelling is in 1961 door Pythia en Artone op mini-LP (10") uitgebracht als Rotterdams Toneel presenteert Irma la Douce.

      Bronnen

      • Productiedatabase
      • “Lia Dorana vertedert in smeurig Parijs – Zangspel Irma la Douce,” Haagsche Courant. 19-04-1961.
      • “Irma la Douce is een wereldstad-vermaak dat in longrun moest worden gespeeld,” Rotterdams Nieuwsblad, 17-04-1961.