Improvisatie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In Wikipedia wordt het begrip improvisatie gedefinieerd als het spontaan creëren of bedenken van concepten ter plekke. De term improvisatie wordt vooral gebruikt in het theater, muziek en dans e.d.

Het begrip improvisatie wordt daarnaast ook gebruikt om het verschil met routinematig- of projectmatig werken te benadrukken. Improviserend werken staat hier voor werkzaamheden waarbij vooraf alleen duidelijk is hoeveel tijd (uren, dagen etc.) en middelen (menskracht, geld, materiaal etc) beschikbaar zijn. Bij de start kan dus niet worden aangegeven wat het resultaat zal zijn.

In de theaterwereld is het een spelvorm, improvisatietheater, waarbij de tekst niet van tevoren vastligt. De spelers bedenken ter plekke de tekst en het verloop van de scene, vaak wel binnen een van tevoren vastgestelde context. Een bekend voorbeeld van deze manier van spelen is het tv-programma De vloer op. Geïmproviseerde voorstellingen bestaan ook, maar dan meestal in de vorm van theatersportwedstrijden. Hierbij moeten twee teams van spelers korte opdrachten improviseren en het team dat het meeste bijval krijgt van het publiek, wint. Deze snelle en vaak humoristische manier van improviseren werd ook gebruikt bij het tv-programma De Lama's.

Improvisatie wordt ook vaak gebruikt in de repetitiefase om een stuk en/of de personages tot ontwikkeling te brengen. Zie ook over improvisatie in het theater: Wikipedia

In de muziekwereld is improvisatie in feite een vorm van muziek maken, die al zo oud is als de muziek zelf en in alle genres voorkomt en zelfs een apart genre vormt. Voor een uitgebreide toelichting zie:Wikipedia

Ook in de danswereld, met name in die van de moderne - en urbandans (alsook in de gezelschapsdans) is improvisatie een van wezenlijk belang voor de uitvoering zelf of om tot een meer vaste vorm te komen. Voor een nadere toelichting hierop zie: Wikipedia in het Engels.


Voor een overzicht: Categorie:Improvisatie