Il trovatore

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een populaire opera in vier bedrijven van Giuseppe Verdi op een libretto grotendeels van Salvatore Cammarano, die voortijdig overleed en werd afgemaakt door Leone Emanuele Bardare.

De première vond plaats op 19 januari 1853, in het Teatro Apollo in Rome en was meteen een succes. Het nogal ingewikkelde verhaal is gebaseerd op El toreador, een toneelstuk van de Spaanse toneelschrijver Antonio García Gutiérrez uit 1836.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels.

In het Engels staat deze opera ook bekend als The Troubadour, in het Frans: Le Trouvère en in het Duits: Der Troubadour In het Nederlands komt men de vertaling tegen: Troubadour.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen sinds de 2e wereldoorlog.

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners