Hugo Koolschijn

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hugo Koolschijn TGA Jan Versweyveld6997.jpg

Foto: Jan Versweyveld
NaamHugo Koolschijn
Volledige naamHugo Ferdinand Koolschijn
Geboren29 november 1946
Den Haag
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Biografie

Hugo (Ferdinand) Koolschijn (Den Haag, 1946) is een Nederlandse acteur. Hugo Koolschijn slaagt met Ansje Beentjes, Mirjam Koen, Theo de Groot, Edwin de Vries en Trudy de Jong in 1972 voor het eindexamen aan de Toneelschool, Amsterdam. In oktober 1972 maakt hij zijn debuut bij Toneelgroep De Appel en staat behalve in vele toneelstukken ook in de musical Dracula (een produktie van René Solleveld), waarin hij de titelrol vervult.

Hugo Koolschijn speelt sinds 1987 bij Toneelgroep Amsterdam. Hij is te zien in onder meer Oom Wanja, Madame De Sade en Intra-Muros. Ook schrijft en speelt hij de solovoorstellingen Zangles (1996) en Een Franse zanger (1997). Afgelopen seizoenen speelt hij in Scènes uit een huwelijk, Antonioni Project, Romeinse Tragedies, Zomertrilogie, Phaedra, Glengarry Glen Ross en De Russen!. In seizoen 2011-2012 is hij te zien in de reprises van Kreten en gefluister, De Russen!, Opening Night en in de premières In ongenade (regie Luk Perceval) en Na de zondeval (regie Eric de Vroedt).

Koolschijn speelt bij andere gezelschappen zoals Publiekstheater en Zuidelijk Toneel Globe, in diverse speelfilms als Soldaat van Oranje, Erik of het klein insectenboek, Leedvermaak en in televisieseries als Den Uyl en de affaire Lockheed, Bernhard Schavuit van Oranje, De Daltons, de jongensjaren, All Stars (de tv-serie) en de telefilm Suzy Q. Het Venetië Filmfestival 2011 selecteert de Nederlands/Engelse docufilm Shock Head Soul van Simon Pummel, waarin hij de rol van de advocaat Schreber speelt in een psychiatrische inrichting.

Repro-50xxx1263.0095a.jpg My diner with André, Hugo Koolschijn en Ramses Shaffy

Theater

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners