Hubert Booi

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

GEBOREN: Bonaire, 25 juli 1919
LAND: Bonaire, Aruba

VVLogohome.jpg

Hubert Booi (Bonaire, 25 juli 1919) is een Bonairiaans-Arubaans dichter en toneelschrijver.

Biografie

Hubert Booi werd op 25 juli 1919 op Bonaire geboren en woont sinds 1937 op Aruba. Aanvankelijk werd hij door de fraters voorbereid om priester te worden. Na verschillende functies als bankemployé en boekhouder, werd hij waarnemend Hoofd van het Toeristenbureau en van de Arubaanse Voorlichtingsdienst. In 1963 werd hij Hoofd van het Bureau Cultuur en Opvoeding en vanaf 1978 tot aan zijn pensionering in 1980 functioneerde hij als Hoofd van het Instituto di Cultura. In die posities groeide Hubert Booi uit tot een belangrijk promotor van het culturele leven op het eiland. Zo was hij medeoprichter van de Arubaanse Kunstkring en bestuurslid van de Sociedad Bolivariana. Daarnaast speelde hij toneel en schreef hij toneelstukken, gedichten en verhalen. Hij is autodidactisch kenner van talen, waaronder Russisch, en autodidactisch schilder. Als Papiamentstalig dichter schreef Booi onder meer liederenteksten voor Padú Lampe en de tekst van het Bonaireaanse volkslied.

Booi behoorde, met Ernesto Rosenstand, tot de belangrijkste schrijvers van toneelgroep Mascaruba. Deze groep was opgericht in 1961 met als doel het toneel een eigen Arubaans gezicht te geven. Naast vertalingen in het Papiamento van stukken uit het wereldrepertoire, werd er ook veel oorspronkelijk Arubaans werk gespeeld. Zijn belangrijkste werk voor Mascaruba was Golgotha (jaren ’50). Dit stuk verbeeldde het lijdensverhaal als Christus reeds gekruisigd is. De bekende bijbelfiguren komen in zijn stuk achteraf bij het kruis om er te weeklagen.

Booi behoorde, samen met Rosenstand, tot de Caraïbische culturele stroming van het indianisme, oftewel de "rode roots". Deze stroming besteedde aandacht aan het grootse Indiaanse verleden van het gebied, dat door de Europese kolonisatie vernietigd werd. Een voorbeeld hiervan is E perla di Caribe uit 1955. Dit was een musical, bestaande uit toneeldialogen die afgewisseld werden met liederen, zang en dans. De namen van de personages waren ontleend aan Aruba's geografie: Arashi, Bubali, Jukuri, Butucu, Buguruy, Basiruti, Macuarima - wat in de 'literatura indianista' gebruikelijk zou worden.

Voor zijn werk op het gebied van taal en literatuur ontving Hubert Booi de "cadushi di cristal", een literaire prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan personen of instanties die zich op het gebied van het Papiamento hebben onderscheiden.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners