Hortus Theater, Amsterdam

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NaamHortus Theater, Amsterdam
Eerdere naamBeatrix Theater, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheatergebouw
ArchitectA.L. van Gendt
Bouwjaar1879
Openingsdatum4 juni 1879

Informatie

Plantage Middenlaan 4/A, Amsterdam.
Capaciteit in 1879: 600 stoelen, vanaf 1927: 540 stoelen.
Orkestbak; Eén Balkon

Achtereenvolgens in gebruik als:

Bouwgeschiedenis

Gebouwd als: Houten zomertheater in opdracht van G. Prot & Zn. Sluiting als theater: 1946. Vervolgens Bioscoop onder de naam Theater Desmet, later Cine D tot 2000. In de bioscoop hebben nog incidenteel voorstellingen op het toneel plaatsgehad.

Is nu: Desmet Studio's Amsterdam (radio- en tv-studio).

Bouwjaar: 1879; Architect: A.L. van Gendt

Opening als theater: 4 juni 1879

Verbouwingen: 1884 (A.L. van Gendt): Uitbreiding en maken van nooduitgangen voor belendend perceel; 1892 (A.L. van Gendt): Wijziging entree, bouw koffiekamer; 1912 Verbouwing interieur, toegang verbouwd in stijl Amsterdamse School; 1927 (architect J. Boterenbrood): Er wordt een geheel nieuwe gevel voorgezet in art decostijl, de tuin verdwijnt, en er ontstaat een hal, met op de eerste verdieping een koffiekamer, de zaal wordt verbouwd en er komt een filmcabine; 1931: De toneelvloer wordt vernieuwd en er wordt een draaitoneel geïnstalleerd; 1946: Zaal wordt verbouwd tot bioscoop; 2000: Verbouwd tot facilitair radio- en televiesiecentrum met diverse studio's voor opnamen en uitzendingen.

NB. De organisatie van Hortus Theater, Amsterdam is ook geregistreerd in de Productiedatabase als producent onder de naam Hortus Theater.

Premieres

Een alfabetische overzicht van de voorstellingen die in dit theater in première zijn gebracht en idem van de voorstellingen die onder de naam Hortus Theater als producent zijn gerealiseerd.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Amsterdam 2007

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners