Hetty Heyting

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hetty Heyting(1985).jpg

Foto: Rob C. Croes / Anefo

Biografie

Hetty Heyting in 1983
Henriëtte Albertine Heijting (Huissen, 19 oktober 1953) is een Nederlands actrice, schrijfster en theatermaakster. Ze staat bekend als Hetty Heyting.

In 1976 studeerde ze af aan de Akademie voor Kleinkunst in Amsterdam.

Ze is te horen in nasynchronisaties, zoals Pokémon, Vrouwtje Theelepel, Cow and Chicken, Babe, M.A.S.K., The Powerpuff Girls en in Fairly Odd Parents, waar ze de stemmen van Timmy's mama en Chester doet.

Vanaf 2004 was Heyting wederom te zien als Tante Til uit De Familie Knots in de Sinterklaas-films van regisseur Martijn van Nellestijn.

Theater/Dans

Haar carrière begon in het theater met Kindercabaret Potvoordrie (voor kinderen) en Theaterkollektief Hare Majesteit (voor volwassenen). Vanaf 1980 spitsten haar activiteiten zich voornamelijk toe op het gebied van radio en televisie. Zij speelde niet alleen maar schreef ook talloze radio- en TV-series voor kinderen en volwassenen. In al deze series was zij ook als actrice te zien en te horen. Sinds 1991 heeft Hetty Heyting in het theater gestaan met een groot aantal door haar geschreven en gecomponeerde theaterproducties. Daarnaast heeft ze zich beziggehouden met improcomedy. Van januari 2002 tot en met april 2003 speelde Hetty Heyting haar nieuwste soloprogramma Ik lijk wel gek in de Nederlandse theaters. Ze benut zij ook in deze theatervoorstelling volop haar vaardigheden als impro-cabaretière.

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van haar

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het schrijven van de liedteksten

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor de productie productie

Idem de voorstellingen waarvoor zij geregistreerd werd als producent.

TV

Ze speelde in onder andere Zeg 'ns Aaa (als de lesbische Thea), Farce Majeur en De Familie Knots. Van het laatste programma was ze eveneens de bedenker en schrijfster. Andere series waarvoor ze schreef zijn onder meer Switch Switch, Oma Fladder, Kanaal 13, Steil achterover en Niemand de deur uit! Ze heeft tevens scripts geschreven voor Baantjer en Blauw Blauw en heeft veel werk geleverd op de radio en als kinderboekenschrijfster. In het theater heeft zij zich gemanifesteerd met een aantal shows die zij samen met haar - inmiddels overleden - partner Martin van den Ham en Jon van Eerd maakte.

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners