Herman Berkien

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Herman Berkien Frans Stelling Ledig Erf Utrecht.JPG

Standbeeld in Utrecht bij het Ledig Erf
NaamHerman Berkien
Volledige naamHermannus Anntonius Berkien
Geboren15 juni 1942
Utrecht
Overleden22 juni 2005
BeroepCabaretier, Zanger

Herman Berkien (Utrecht, 15 juni 1942 - Utrecht, 22 juni 2005) was een Nederlandse cabaretier en zanger.

Biografie

Cabaretier en zanger Herman Berkien was een geboren en getogen Utrechter. In zijn studententijd was hij al actief in het studentencabaret, maar hij leerde het vak pas echt van stadgenoot Hennie Oliemuller. Vanaf 1970 trad hij op met eigen programma's, vaak gebracht in Utrechts dialect.

In de jaren zeventig kreeg hij landelijke bekendheid met liedjes als 'Als ik boven op de Dom sta' en 'Utereg me stadje', dat ook wel bekend staat als het Utrechtse 'volkslied'. Daarnaast had hij veel succes met de meezingers 'Waar is toch mijn caravan' en 'Retteketet, zei tante Yet'.

In 1974 nam hij de toen nog relatief onbekende Tineke Schouten op in zijn cabaret. Hun samenwerking duurde tot 1979. Begin jaren tachtig zond de TROS een aantal populaire televisiespecials van hem uit.

Berkien werd in 2002 onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. In 2004 kreeg hij de Stadsspeld van de Gemeente Utrecht. Herman Berkien werd 63 jaar.

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners