Hep van Delft

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamHep van Delft
Volledige naamHerman van Delft
Geboren12 mei 1921
Amsterdam
Overleden12 mei 1999
Laren
BeroepDecorontwerper


Herman (Hep) van Delft (Amsterdam, 12 mei 1921 - Laren, 2 mei 1999) was een Nederlands decorontwerper en schilder.

Biografie

Op 12 mei 1999 overleed decorontwerper en schilder Herman van Delft, beter bekend als Hep van Delft. Hep van Delft werd op 12 mei 1921 geboren in Amsterdam. Hij doorliep de MULO en ging vervolgens werken als jongste bediende bij een makelaar in zuidvruchten, rijst en specerijen. Hij werd afgekeurd voor militaire dienst en kreeg een baantje bij de PTT. In de oorlog dook hij onder. Na de oorlog volgde hij een tekenopleiding en ontwierp zijn eerste decor voor Blanke ballast van Gordon, opgevoerd door het Vrije Toneel van Jan Lemaire jr. dat zich richtte op het vermaak van het arbeiderspubliek.

Hep van Delft werkte daarna voor het Nederlands Volkstoneel, De Rotterdamse Comedie en voor het jeugdgezelschap Arena. Hep van Delft werd een begrip toen hij in 1956 de vaste ontwerper van de Haagse Comedie werd. Hij bleef dat meer dan veertien jaar, maar kon ook voor andere gezelschappen werken, zoals regelmatig voor Toneelgroep Centrum. Zijn ontwerp voor de Haagse Comedie voor Arthur Millers Van de brug af gezien werd in 1967 uitgeroepen tot het decor van het jaar. Na 1970 werkte Hep van Delft nog enkele jaren voor Toneelgroep Theater en eindigde zijn carrière als freelance-ontwerper. Van Delft had ook acteertalent en speelde in verschillende stukken. O.a. bij Toneelgroep Centrum in Ajax-Feyenoord van Gerben Hellinga. Hij werd 78 jaar.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de voorstellingen met decor van Hep van Delft zie Decor Hep van Delft

Voor een overzicht van de voorstellingen met acteur Hep van Delft zie Voorstellingen

Maquettes

Lied in de schemering 363813.jpg Man of destiny 361974.jpg

Maquettes naar ontwerp van Hep van Delft. Links: voor Lied in de schemering, De Haagsche Comedie, 1967. Rechts: voor The Man of Destiny, Studententoneel, 1959.

Sauls dood 362005.jpg Sauls dood 362004.jpg

Maquettes naar ontwerp van Hep van Delft voor Sauls dood, De Haagsche Comedie, 1959. Foto's: Ernst Moritz.

Bronnen

  • Theaterjaarboek


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners