Henri Nolles

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamHenri Nolles
Geboren
De datum "Leiden, 1882" kon niet verwerkt worden.
Leiden, 1882
Overleden
De datum "'s Gravenhage, 1966" kon niet verwerkt worden.
's Gravenhage, 1966
BeroepPoppenspeler

Biografie

Op 1 september 1905 geeft Henri Nolles zijn eerste poppenvoorstelling in de Kleine Schouwburg te Rotterdam. Hij neemt hiervoor afscheid van zijn baan als onderwijzer en verwerkt zijn pedagogische lessen in de voorstellingen die hij als handpoppenspeler en goochelaar geeft. Hij keert zich af van Jan Klaassen en wordt al snel populair met zijn moralistisch getinte sprookjes die hij in het Scheveningse Kurhaus maakt en die tevens worden uitgezonden op de radio.

Nolles wordt geboren in 1882 te Leiden en studeert in Rotterdam voor schoolmeester. Hij krijgt bekendheid met het poppenspel voor kinderen en humoristisch goochelen voor volwassenen. Nolles staat aan de wieg van het moderne poppenspel. Hij verkiest de fantasiewereld boven de realiteit en de wisselwerking tussen de poppen en kinderen in zijn spel staat centraal. Vlak na de bouw van zijn eigen theater breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Zijn theater wordt vernield en Nolles wordt gegijzeld maar na de oorlog gaat hij door met zijn geliefde poppenspel. Aanvankelijk maakt hij de poppenkoppen van karakters als ‘Slimme Hans’ en ‘De Gelaarsde Kat’ van klei, maar omdat die te zwaar blijken te zijn maakt hij ze later van papier-maché of laat hij ze snijden door een beeldhouwer.

Dankzij de grote successen die Nolles boekt als eerste belangrijke (hand)poppenspeler, kan hij gezien worden als diegene die het poppenspel in een pedagogische dimensie plaatst waarna figuren als Feike Bosma en Jan Nelissen het stokje overnemen.

Op 29 april 1949 viert Nolles zijn 40-jarig artiestenjubileum in het Kurhaus. Hij overlijdt in 1966 in ´s Gravenhage op 84-jarige leeftijd.

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-J1930-001-1&b=400

Affiche van voorstelling Henri Nolles in Figi, Zeist, 1930. Collectie TIN

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners