Henny Vrienten

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamHenny Vrienten
Geboren27 juli 1948
Tilburg
BeroepZanger, Musicus, Componist

Henny Vrienten (Tilburg, 27 juli 1948) is een Nederlandse zanger, bassist en componist. Hij werd bij het grote publiek bekend als zanger van de band Doe Maar.

Biografie

Vrienten groeide op in Tilburg. In de jaren zestig speelde hij in diverse beatgroepen, waaronder de in Tilburg en omstreken bekende band Les Cruches. Begin jaren zeventig werd Vrienten door Boudewijn de Groot gevraagd als lid van zijn begeleidingsband; daarin speelde hij voor het eerst samen met Ernst Jansz, die ook lid van Doe Maar zou worden. Later nam hij nog enkele platen op onder de pseudoniemen Ruby Carmichael (1974) en Paul Santos (1977).

In 1980 trad Vrienten toe tot Doe Maar, als vervanger van Piet Dekker. Nadat deze band in 1984 stopte, maakte Vrienten enkele soloalbums en nam hij onder andere een plaat op met Herman Brood (Als je wint). Vrienten legde zich meer en meer toe op het schrijven van filmmuziek, waarvoor hij in 1996 een Zilveren Harp ontving. Tussen 1988 en 1990 deed hij tevens een aantal theatertournees met The Magnificent 7.

In 1997 zong Vrienten met Def P. een duet op de track Onkwetsbaarheid is Eenzaamheid op het Osdorp Possealbum Geendagsvlieg. Datzelfde jaar schreef Vrienten de muziek voor de serie Kongo.

Na het overlijden van Harry Bannink in 1999 nam Vrienten diens taak over als componist van liedjes voor Het Klokhuis, een Nederlands televisieprogramma voor de jeugd. Eerder dat jaar had hij al de cd Harry Bannink zingt! geproduceerd.

In 2006 maakte Vrienten samen met dj Junkie XL (JXL) het campagnelied van de Partij van de Arbeid voor de Tweede-Kamerverkiezingen, 'Neem mijn hand'. In hetzelfde jaar verscheen Nacht, een duet-album. Het jaar daarop schreef Vrienten de muziek van alle nummers van een musicalversie van Ciske de Rat, op één nummer na, de van de filmversie overgenomen titelsong Ik voel me zo verdomd alleen (tekst: Karin Loomans; muziek: Herman van Veen en Erik van der Wurff).

In 2007 schreef Hennie Vrienten de muziek voor de animatieserie Wensdroom getekend door Jola Hesselberth. Hierop wordt in 2008 een kindertheaterstuk gebaseerd getiteld Ik wil alles van Alexander Schreuder.

In januari 2008 staat Vrienten met het orkest Holland Symfonia in een aantal theaters met een eerbetoon aan Bannink, genaamd In de Ban van Bannink. In augustus 2008 wordt er een live registratie van dit eerbetoon op cd uitgebracht.

In augustus 2008 verscheen Aardige jongens, een album gemaakt met vrienden Frank Boeijen en Henk Hofstede. In deze bezetting gaan ze samen op tournee.

In september 2008 ging Vrientens hoogmis in première in de Janskerk te Utrecht. De teksten zijn van onder andere Augustinus en een tekstgroep van de EUG Oekumenische Studentengemeente. In een interview met Trouw had Vrienten gezegd ooit nog eens een hoogmis te willen schrijven. Die wens is in vervulling gegaan.

24 januari 2009 is de release van de gedichtenbundel ' Zwaan Kleef Aan'.

Henny schrijft 24 nieuwe nummers voor de musical Petticoat met Chantal Janzen. (premiere 3 oktober 2010)

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen met muziek van Henny Vrienten zie: Muziek Henny Vrienten

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners