Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Er is nog geen biografie beschikbaar voor Henny Huisman. Klik hier om de tekst toe te voegen (je moet hiervoor ingelogd zijn; je kunt je hier hier registreren).
Let op: mogelijk staat er verder op de pagina (onder het carrièreoverzicht) al wel een biografietekst; deze tekst kan dan door middel van eenvoudig “knippen en plakken” in het veld "biografie" worden gezet!

Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..

Hendrikus Josephus (Henny) Huisman (Zaandam, 18 juni 1951) is een Nederlands televisiepresentator en zanger. Huisman is beschermheer van de stichting Nederland Positief. Deze stichting stelt zich ten doel positief denken en doen te bevorderen.[1]

Jeugd

Henny Huisman groeide op in een katholiek gezin. Als kind ontving hij zijn eerste communie in de plaatselijke kerk en was hij ook een tijdje misdienaar.

Na een opleiding aan de etaleursschool was Huisman aanvankelijk drummer, diskjockey en presentator van evenementen, maar uiteindelijk rolde hij het televisievak in.

Carrière

Muziek

De muzikale carrière van Henny begint in 1961, wanneer hij op 10-jarige leeftijd deel uitmaakt van het gitaarcombo "The Bright Stars", waarin ook Margriet Eshuijs speelt. Nadat hij ook enkele jaren meespeelt in het tienerbandje The Marileens, begint in 1972 het echte werk.

Henny richt samen met twee anderen de Zaanse band Lucifer op, waarin hij zelf de drums speelt. Na het verlaten van Lucifer - Doe Maar-drummer Jan Pijnenburg volgt hem op - drumt Henny nog een tijdje in de band Match. Tevens wordt hij actief als diskjockey in discotheken, waarvoor hij een onderscheiding krijgt als beste diskjockey.

Televisie

Tijdens zijn werk in discotheken kreeg Huisman een gouden ingeving. In verschillende clubs liet hij bezoekers bekende artiesten imiteren. Dit sloeg zo aan, dat hij het idee uitwerkte tot een televisieprogramma, en met dat concept naar diverse omroepen stapte. Aanvankelijk zagen die er niets in.

Henny Huisman als presentator van de Surpriseshow in 1998

Bij een concert werd Huisman ontdekt door Joop van den Ende. Hij maakte indruk op deze showbizzproducent toen hij in het voetbalstadion van AZ in Alkmaar de zanger André Hazes aankondigde. Van den Ende bood hem aan om het KRO-programma De Zomeravondshow te presenteren, waarin ook een blokje was ingeruimd voor imitatie-televisie. Dit werd zo'n succes dat het al snel uitgroeide tot de avondvullende Henny Huisman Playback Show.

Vanaf dat moment presenteerde Henny Huisman steeds meer programma's, vaak gebaseerd op het aloude Playbackshow-thema. De ideeën voor de programma's verzon hij vaak zelf. Enkele van zijn programma's waren de Soundmixshow, de Mini Playbackshow (met daarin de 'Moppentrommel'), de Sterren Playbackshow, de Surpriseshow, het Hartengala en Wie is Wie?. Aanvankelijk maakte hij programma's voor de KRO, later maakt hij de overstap naar RTL4.

In 2002 zat Huisman 20 jaar in het televisievak. Ter gelegenheid daarvan heeft hij een boekje uitgebracht, getiteld 'Zappen met mezelf', over zijn belevenissen in de showbusiness.

In 2003 presenteerde Huisman voor het eerst een programma van de EO. In Henny zoekt God knoopte hij gesprekken aan met verschillende christenen. Aan het eind van de reeks gaf hij aan zelf christen te zijn geworden. In 2005 presenteerde hij bij de EO het programma Huize Huisman vanuit Bonaire. In 2007 en 2008/2009 presenteerde hij het programma Korenslag, een zangwedstrijd voor koren. In juni 2010 gaf hij aan niet meer voor de EO te zullen werken. Hij zei bij de omroeporganisatie een keurslijf te ervaren.

Eind 2007 en begin 2008 was hij ook nog eens actief in België. Hij was jurylid in het programma Steracteur Sterartiest op de Vlaamse openbare omroep VRT. Op 21 september 2008 ontving Huisman voor zijn gehele carrière een Glamour Award in de categorie televisie.[2]

STRAK-ID

Huisman is in 2005, samen met Marijke Schaaphok, zijn schoonzoon Frank Lacroix en Willem Groeneveld het ideeën- en formatbedrijf STRAK-ID gestart.

Schaaphok produceerde al veel programma’s voor Huisman bij Endemol. Zij is tevens eigenaar van Productiehuis Masmedia, het productiebedrijf dat o.a. voor de EO Korenslag en voor de voormalige televisiezender Tien de SurpriseShow produceerde.

Persoonlijk

Huisman is sinds 1975 getrouwd met Lia van Gulik. Ze hebben twee dochters en drie kleinkinderen.

Discografie

Singles

Single(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Reach out and touch 1985 26-10-1985 27 4 met Soundmixers voor de Zonnebloem
Later als je groot bent 1986 29-11-1986 14 7
'k Zou best beroemd willen zijn 1987 3-10-1987 tip
Van alle kinderen op de wereld zou ik de vader willen zijn 1988 13-2-1988 tip
Snuitje 1995 9-9-1995 36 2
Met z'n allen 2001 met Cool Down Café

Trivia

  • Het Henny Huisman-effect of Henny Huisman syndroom is de benaming[3] voor een situatie waarbij het landelijke telefoonnet platgelegd wordt door een plotselinge overbelasting. Dit effect trad op tijdens de finale van de Soundmixshow in 1988 waarbij Huisman de kijkers opriep om telefonisch te stemmen voor een kandidaat. Toentertijd keken er ruim zes miljoen mensen naar dit programma; een miljoen mensen pakten de telefoon.[4][5]
  • Sinds 2009 reikt Henny Huisman jaarlijks de naar hem vernoemde Award uit aan onbekende Nederlanders die een zogeheten heldendaad hebben verricht. De onderscheiding is een initiatief van de stichting Nederland Positief. Huisman is als beschermheer aan Nederland Positief verbonden.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

en:Henny Huisman

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen