Heleen van Meurs

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ondine 98200.jpg

Heleen van Meurs en Coen Flink in Ondine, 1967. Foto: Maria Austria/MAI.

Biografie

Heleen van Meurs (1930-2017) was een Nederlandse actrice en regisseuse. Zij speelde, hoewel zij pas in 1958 haar professionele debuut maakte, na haar middelbare schooltijd al bij het semiberoepsensemble van Rut Hofman (o.a. in "Drie is te veel" van G. Martinez Sierra en "Achilles de geweldige" van Paul Nivoix). Zij ging rechten studeren in Groningen, kreeg per oktober 1955 de meesterstitel en was intussen televisie-omroepster geworden bij de AVRO. Zij zong voor de radio in de close harmony formatie De Trianta's en besloot een toneelopleiding te gaan volgen aan de Royal Academy of Dramatic Arts in Londen.

Begin 1958 werd zij actrice bij het Rotterdams Toneel en in datzelfde jaar trouwde zij met de acteur John Leddy (inmiddels gescheiden). Na enkele jaren gespeeld te hebben ging zij een regie-cursus volgen bij de NOS, waarmee (ook voor theaterprodukties) haar regisseursloopbaan van start ging. Behalve voor de AVRO heeft zij ook geregisseerd, gepresenteerd en geïnterviewd voor de TROS en de VPRO; daarnaast zat zij o.m. in het panel van "Wie van de drie".

Heleen van Meurs werkte voorts als regisseuse voor de Nieuwe Komedie en het Vrouwencabaret van Natascha Emanuels.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Idem voor het licht

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners