Han Bentz van den Berg

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
51xxxx103.004.jpg

Han Bentz van den Berg, 1955. Foto: Godfried de Groot.

Biografie

Han Bentz van den Berg (1917 - D1976) was een Nederlands acteur, regisseur en toneeldirecteur. Hij haalde zijn diploma aan de Amsterdamse Toneelschool in 1938. Hij debuteerde bij het Nederlandsch Tooneel, vervolgens werkte hij korte tijd bij Het Masker (Ko Arnoldi). In 1945 speelde hij bij S.T.A.R.T. (Albert van Dalsum) en van 1948-1950 bij Comedia (Cor Hermus). In 1950 richtte hij samen met Johan de Meester en Guus Oster De Nederlandse Comedie op, aan welk gezelschap hij tot 1970 als mededirecteur, regisseur en acteur verbonden bleef. Van 1971-1976 werkte hij bij Toneelgroep Centrum.

Enkele belangrijke rollen die hij vertolkte waren de titelrol in Gijsbrecht van Aemstel van Vondel, de titelrol in Elckerlyc, de titelrol in Koning Oidipoes van Sophokles, de titelrol in Het leven van Galilei van Bertold Brecht, John Procter in De vuurproef van Arthur Miller, de verdediger in De muiterij op de Caine van Herman Wouk, George in Wie is er bang voor Virginia Woolf van Edward Albee, Robespierre in Danton's Dood van Georg Büchner, de titelrol in Iwanow van Tsjechov, Astrow in Oom Wanja van Tsjechov, de titelrol in Richard de Tweede van William Shakespeare, de titelrol in Lear van Edward Bond en Sjaak in Souveniers van Gerard Lemmens. Zijn laatste rol was die van Shakespeare in Bingo van Edward Bond.

In 1956, 1958 en in 1964 ontving Han Bentz de hoogste toneelonderscheiding die ons land kent: de Bouwmeesterprijs. De lezers van het Nederlands Theater Jaarboek riepen hem uit tot acteur van het jaar in 1954 en 1955. Han Bentz van den Berg was Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij stierf aan bloedvergiftiging tijdens vakantie in Friesland

Theater

Voor een chronologisch overzicht van de premieres van de voorstellingen waarin Han Bentz van den Berg gespeeld heeft, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie Chronologisch overzicht voorstellingen van Han Bentz van den Berg

Voor een overzicht van de voorstellingen onder regie van Han Bentz van den Berg zie: Regie Han Bentz van den Berg

Trivia

  • Gehuwd met Maria Adriana (Mieke) van Oorschot op 28-8-1941
  • Gescheiden van actrice Maria Adriana (Mieke) van Oorschot, 23-2-1957.
  • Gehuwd met actrice Louise Helena (Lous) Hensen.
  • Ouders Pieter Rudolph Bentz van den Berg en Anna Wilhelmina Bertina Verwey.
  • Roel Bentz van den Berg, schrijver en televisiemaker, is de zoon van Han Bentz

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners