Hafid Bouazza

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Hafid Bouazza (1970) is een Marokkaans-Nederlandse schrijver. Bouazza behoort samen met Moses Isegawa en Abdelkader Benali tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogeheten 'migrantenliteratuur'.

Bouazza is geboren in Marokko. Hij kwam in oktober 1977 naar Nederland. Hij is opgegroeid in Arkel en heeft in Amsterdam de studie Arabische taal- en letterkunde gevolgd. In 2003 won hij de voor de Kunsten In 2004 won hij de Belgische prijs voor Nederlandstalig werk Gouden Uil voor zijn roman Paravion.

In 2003 was Bouazza een van de gasten in het programma Zomergasten, dat jaar gepresenteerd door Joost Zwagerman.

Bouazza staat bekend om zijn kritiek op de islam. Journalist Hassnae Bouazza (1973) is de zus van Hafid.

Zie verder ook wikipedia

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd als auteur voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Bibliografie

  • 1996 De voeten van Abdullah (verhalen - E. du Perronprijs 1996)
  • 1998 Momo (novelle)
  • 1998 Apollien (toneel)
  • 2000 Schoon in elk oog is wat het bemint (poëziebloemlezing)
  • 2001 Een beer in bontjas: autobiografische beschouwingen (Boekenweekessay)
  • 2001 De slachting in Parijs (toneel)
  • 2001 Salomon (roman)
  • 2002 Rond voor rond of als een pikhouweel (essay)
  • 2003 Othello (toneel)
  • 2003 Het monster met de twee ruggen : een kameropera (libretto) ISBN 904460290X
  • 2003 Paravion (roman - De Gouden Uil 2004; nominatie AKO Literatuurprijs 2004) ISBN 9789044603323
  • 2004 Een beer in bontjas (herziene, uitgebreide versie)
  • 2005 Het temmen van een feeks (toneel)
  • 2005 Schoon in elk oog is wat het bemint (herziene, uitgebreide versie)
  • 2006 De zon kussen op dit nachtuur (bloemlezing van gedichten van Abdullah ibn al-Mu'tazz)
  • 2006 De vierde gongslag (met CD) (Bundel literaire essays over opera's) ISBN 9789049970093
  • 2006 Om wat er nog komen moet : pornografica (poëziebloemlezing, geïllustreerd door Dick Matena) ISBN 9789044607796
  • 2009: Spotvogel (roman)

Over Hafid Bouazza's werk

  • Louwerse, Henriëtte, 'Het mijne is het uwe; Culturele integriteit in Hafid Bouazza’s ‘De verloren zoon’'
  • Louwerse, Henriëtte, 'Homeless entertainment : on Hafid Bouazza's literary writing'. In: Michiel van Kempen, Piet Verkruijsse en Adrienne Zuiderweg (red.), Wandelaar onder de palmen. Opstellen over koloniale en postkoloniale literatuur en cultuur, Leiden 2004, KITLV
  • Mohammed Benzakour 'Een groteske woordkunstenaar in domineesland', uit Kunsten in Beweging (red. Rosemarie Buikema en Maaike Meijer), SDU Uitgevers, 2004

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners