Hadewych Minis

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hadewych-minis-1326116992.jpg
NaamHadewych Minis
Geboren5 januari 1977
Maastricht
BeroepActrice, Zangeres
DisciplineToneel
IMDb-profiel
 Website

Biografie

Hadewych Minis (1977) is een Nederlandse actrice en zangeres. In 1999 studeerde Hadewych af aan de Toneelacademie Maastricht. Na de toneelschool vertrok ze naar New York om daar Method Acting te studeren aan het Lee Strasberg Theatre Institute.

In 2000 speelde zij de hoofdrol in de voorstelling De Gelukkige Huisvrouw bij Het Vervolg. Daarna volgde een driejarige samenwerking met theatergroep ZT Hollandia. Daar speelde ze onder meer in het locatieproject Lange Lies Lange Jan en in de grote zaalproducties De Onverschilligen, De Metsiers en Richard III. In 2003 volgde een solovoorstelling Minis en de muziektheaterproducties Sentimenti, Inanna en Seemansliederen.

In 2005 sloot Hadewych haar carrière bij ZT Hollandia af met de eindvoorstelling Fort Europa en sloot zij zich aan bij het ensemble van Toneelgroep Amsterdam, waar zij onder andere schitterde in voorstellingen als Scenes uit een Huwelijk, Don Carlos, Opening Night, Romeinse Tragedies en Angels in America.

Hadewych speelde een vaste rol in de serie Floor Faber en had diverse gastrollen in o.a. Annie M.G, Baantjer en Nieuw Dier. Ze speelde de rol van Prinses Maxima in de VPRO dramaserie De Kroon die in 2006 een Gouden Kalf ontving voor beste tv drama. Ook vertolkte ze meerdere personages in het cabaret van Koppensnellers, en is ze een terugkerende gast in het improvisatieprogramma De Vloer Op.

Op het witte doek was Hadewych veelvuldig te bewonderen. Zo was ze te zien in Phileine Zegt Sorry van Robert Jan Westdijk, Diep van Simone van Dusseldorp, Nachtrit van Dana Nechustan, Kicks van Albert ter Heerdt en Nadine van Erik de Bruyn. In 2007 speelde ze de hoofdrol in Moordwijven van Dick Maas. In 2009 volgde maar liefst 4 speelfilms: Amsterdam van Ivo van Hove, Het Leven Uit een Dag van Mark de Cloe, My Queen Karo van Dorothee van den Berghe en speelde ze naast Barry Atsma de hoofdrol in de psychologische thriller Zwart Water van Elbert van Strien.

In 2010 kroop zij wederom in de huid van prinses Maxima in de speelfilm Majesteit onder regie van Peter de Baan. Ook was ze in dat jaar te zien in de bioscoophit Loft van Antoinette Beumer.

Naast acteren heeft Hadewych een succesvolle zangcarriere. Zij heeft samen met Mike Boddé opgetreden door heel Nederland met de muziekvoorstelling Gelukkig met Hadewych en Mike en (in 2013) Vrij met Hadewych en Mike.

2013 was een topjaar voor Hadewych. Ze bracht haar eigen cd uit en ging met haar eigen band op tournee. Ook gaf ze gestalte aan Rachel Hazes in de musical Hij Gelooft In Mij en speelde ze de vrouwelijke hoofdrol in de speelfilm Borgman van Alex van Warmerdam, die werd geselecteerd voor de Gouden Palm Competitie van Cannes en verder overal ter wereld in de prijzen viel. Hadewych zelf werd voor haar rol bekroond met het Gouden Kalf voor Beste Actrice. Ook speelde ze een grote rol in de succesvolle romantische komedie Mannenharten van Mark de Cloe.

In 2014 speelde Hadewych in de voorstelling `Welkom in het bos` onder regie van Alex van Warmerdam. In de zomer heeft ze de Duitse speelfilm `Toni Erdmann` in Bukarest opgenomen (regie Maren Ade) en is zij de studio ingedoken voor de opname van haar tweede album die in het najaar zal uitkomen.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de uitvoering muziek

Idem als uitvoerende zang

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners