Gerhard Fischer

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamGerhard Fischer
BeroepLichtontwerper

Biografie

Gerhard Fischer was als kind al gefascineerd door de effecten van licht. In Wenen, waar hij opgroeide, bezocht hij geregeld theaters. Tijdens deze bezoeken nam zijn fascinatie voor theater toe.

Hij studeerde lichtontwerp aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten (Max Reinhardt Seminar). Naast deze studies deed hij ook praktische ervaring op aan de Staatsopera van Wenen en de Vereinigte Bühnen Wien.

Hij ontwierp de belichting voor producties van de Weense Kameropera, het Burgtheater, het Schauspielhaus Graz en de openingsceremonie van de Europese Culturele Hoofdstad in Linz evenals voor diverse andere festivals en theaters in Oostenrijk. Hij werkte mee aan talloze projecten in de Verenigde Staten, Japan, China en verschillende Europese landen, waaronder De Nederlandse Opera in Amsterdam.

In 1997 ontmoette Gerhard regisseur Theu Boermans in Wenen, waar ze samenwerkten aan het toneelstuk Faust. Sindsdien zijn ze blijven samenwerken; eerst bij het Compagnie Theater (De Trust) in Amsterdam, later bij Het Nationale Toneel in Den Haag, waar Gerhard nog steeds regelmatig werkt. In 2010 maakte Gerhard deel uit van het creatieve team van Soldaat van Oranje - De musical; een muziektheaterproductie dat door Theu werd geregisseerd.

Gerhard doceert belichting aan de Academie voor Schone Kunsten in Wenen - Theaterklas Erich Wonder en aan het Max Reinhardt Seminar.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de voorstellingen met lichtontwerp van Gerhard Fischer zie Licht Gerhard Fischer

Film

TV

Overig

Gerhard Fischer (licht) is samen met Bernhard Hammer (decor), Rob Snoek (rekwisieten & vormgeving), Catherine Cuykens, Margriet Procee (kostuums), Marita Ruyter (videoproductie), Peter Wilms (audiovisueel ontwerp) en Pilo Pilkes (grime en kapwerk) genomineerd voor de Wijnberg Scenografieprijs 2011 voor de vormgeving van Soldaat van Oranje

Trivia

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners